In het artikel ‘Six Powerful Motivations Driving Social Learning By Teens‘ gaat auteur David Price in op zes motiverende factoren voor sociaal leren bij tieners. Social learning (Bandura) is niet nieuw, maar wel hot. Zijn verhaal sluit naadloos aan bij het inzetten van gamification. Hieronder vind je de zes punten, kort aangevuld met hoe je vanuit gamification op de behoeften van jongeren kunt inspelen.
1. Doe het zelf
Van ‘weten over’ naar ‘actie ondernemen’. Het leren wordt gedemocratiseerd door barrières weg te halen en het actief en bekrachtigend te maken. Gamification kan dit ondersteunen door de speler in een actieve rol te laten kruipen en een niet te stijle leercurve na te streven in een spelconcept, met korte tutorials ter oriëntatie.
2. Doe het nu
Onmiddellijkheid van leren (‘meteen iets aanpakken en resultaat zien’) zorgt voor meer motivatie dan leren vanuit het theoretische ‘als-dan’. Waarom eerst een lange uitleg volgen, als deze ook opgeknipt in kleinere stukjes kan worden en je meteen ervaring kunt opdoen? Werkt prima, als er niet te veel voorwaardelijke kennis in de activiteiten verborgen zit.
3. Doe het samen met vrienden
Het kunnen kiezen van personen met wie je wil samenwerken is een belangrijke vrijheid binnen social learning. Persoonlijke leergemeenschappen zijn gebaseerd op collegialiteit en dynamiek, met groepen die samenkomen rondom passies en interesses. Dergelijke vrijheid is vaak afwezig op scholen. Gamification in de vorm van spelconcepten biedt mogelijkheden om spelers een keer zelf hun team te laten samenstellen of aan te moedigen om met verschillende spelers samen te werken rond een gemeenschappelijke interesse.
4. Doe het (ook) voor het plezier
Projecten, forums en sociale bewegingen worden vaak gekenmerkt door een bepaalde speelsheid. Alleen maar fun is echter niet voldoende om een lerende community in stand te houden. Plezier moet met uitdaging worden gecombineerd. Dat is precies waar gamification over gaat. Leren (d.w.z. groei) en spelen samenbrengen.
5. Niet alleen met, maar ook voor elkaar
Sociale media, ICT in combinatie met jongeren zijn vaak negatief in het nieuws: cyberpesten op Snapchat, radicalisering via YouTube etc. Maar er wordt vergeten dat jonge mensen ook veel goed doen voor elkaar, bijvoorbeeld via sites als dosomething.org, maar ook via Facebook of Twitter. Gamification is een kans om jonge mensen te leren om niet alleen met elkaar samen te werken, maar ook bepaalde doelen te realiseren waarmee ze voor andere mensen (de maatschappij) iets positiefs kunnen betekenen. Neem het op in de speldoelen!
6. Doe het, zodat de wereld het kan zien
Op school worden jongeren vaak te veel beschermd of afgeschermd (door allerlei beperkingen), terwijl dit contraproductief werkt. Jongeren willen de wereld juist laten zien wat zij in huis hebben. Maak van deze behoefte gebruik, in de vorm van gamification: Organiseer wedstrijden, laat ze video’s maken en uploaden, nodig de krant uit, ga met ze de wereld in. De beste manier om jonge mensen voor te bereiden op de wereld, is door ze in deze wereld onder te dompelen.
Weer wat extra handvaten voor je spelconcept, waarin social learning zit verweven. Maak je zelf al gebruik van deze tips om jonge leerders meer te motiveren?