Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een BV? Wanneer moet je je inschrijven in het Handelsregister? Vragen die studenten van de opleiding Juridisch medewerker moeten beheersen. In het spelconcept Mind your Business worden ze op een leuke manier geoefend.
Mind your Business is een gegamificeerde les waarin twee ‘mini games’ worden gespeeld: een opgepimpt Memoryspel en een Kahoot! Quiz. In tweetallen spelen studenten met zesendertig kaartjes memory waarbij kaartjes van dezelfde ondernemingsvorm bij elkaar gezocht moeten worden. Deze kaartjes worden verzameld op een placemat (per speler). Elk kaartje dat op de juiste plek ligt levert een punt op. Een gevulde rij of kolom met kaartjes levert vijf extra punten op. Tijdens het spel kunnen spelers kaartjes van elkaar proberen te veroveren door vragen te beantwoorden. Een makkelijk te beantwoorden vraag levert een kaartje naar keuze op en bij een moeilijke vraag mag je twee kaartjes naar keuze van je tegenstander afpakken. Als je de vraag verkeerd beantwoord, dan krijgt de tegenstander een kaartje naar keuze.
De Kahoot! Quiz bestaat uit zeven vragen die dieper op de leerinhoud ingaan, zoals ‘Wat is het hoogste orgaan binnen een NV?’ of welke ondernemingsvorm is geschikt als je met z’n tweeën werkt en een zo`n laag mogelijke aansprakelijkheid wilt. De les duurt in totaal 60 minuten. Na tien minuten uitleg kan er ongeveer twintig minuten Memory worden gespeeld en daarna twintig minuten Kahoot! Quiz (inclusief de quiz opstarten). Daarna houd je nog tien minuten over om de les met de studenten na te bespreken.
Mind your Business is uitgeprobeerd bij twee klassen van de afdeling Finance, Banking & Insurance van het Koning Willem I College (‘s-Hertogenbosch). Met docenten Bram Donkers en Paul Rebel is het spel bedacht. Bram voerde de lessen onlangs uit. Per les waren ongeveer twintig studenten aanwezig, zowel jongens als meisjes.
Waarom gamification in deze pilot werkte
1. Sociale interactie
Er werd lekker in tweetallen gespeeld. Het element van het veroveren van de kaartjes gaf het eenvoudige spelconcept iets extra’s, waardoor het leuk werd om te spelen.
2. Afwisseling
Studenten vonden het een geslaagde les. Reacties als ‘leuk’, ‘grappig’ en ‘leerzaam’ werden meerdere keren gehoord bij de evaluatie. Omdat er behoorlijk veel uit lesboeken wordt lesgegeven, is zo`n spel een fijne afwisseling voor de klas.
3. Spelduur
De mini games duurden niet te lang. Voor het Memoryspel is meer tijd nodig. De quiz werd in vijftien minuten gespeeld, waarbij beide klassen op het puntje van hun stoel zaten. Tussen de vragen door heeft de docent voldoende tijd om bij de antwoorden stil te staan en het leaderboard te laten zien.
Wat er nog verbeterd dient te worden
1. Instructiestrategie
Het lastigste van de spelregels om uit te leggen was wanneer er in het spel vragen beantwoord mochten worden om kaartjes te veroveren. Dit aspect van de spelregels moet worden versimpeld of worden verduidelijkt in de instructie. Het gebruik van een PowerPoint presentatie als instructie werkte prima.
2. Spelmateriaal
Voor Mind your Business is er veel materiaal nodig. Per tweetal 36 kaartjes, 2 placemats, 2 scoreformulieren, 1 controleschema, vraagkaartjes en antwoordmodel. Hoe meer materiaal en hoe meer los materiaal je gebruikt, hoe groter de kans dat er spelmateriaal incompleet raakt, beschadigt etc. Kaartjes plastificeren is een oplossing, maar dit kost voor dit spelconcept erg veel tijd.
Van good practice naar best practice
Studenten klikten na de uitslag van Kahoot! hun scherm weg, waardoor ze niet meer feedback konden geven op het spel via de site. Dat was jammer. Door de quiz niet alleen in te zetten als spelvorm, maar ook te gebruiken om vragen inhoudelijk na te bespreken, heb je ook in didactisch opzicht iets aan deze werkvorm. De volgende keer zou hier nog meer gebruik van gemaakt kunnen worden. Interessant is om volgend schooljaar te meten of gamification in het betreffende vak ook in een lessenreeks leidt tot meer motivatie. De klassen verlieten nu weliswaar enthousiast de les, maar zou dat ook lukken bij meerdere, aaneengesloten lessen. Je stelt dan meer eisen aan het spelconcept en de begeleiding van de studenten.
Conclusie
De positieve reactie van de studenten smaakt naar meer. Bram is van plan om meer gamification te gaan ontwerpen en toe te passen in de klas. Door een relatief eenvoudig spelconcept in te zetten, is het gelukt om op deze afdeling een succeservaring te creëren die een follow up mogelijk maakt.