Na Sim City Edu en de aankomende Minecraft Edu, is het nu de beurt aan een andere grote game titel om ‘vertaald’ te worden naar het onderwijs: Civilization. In 2017 komt er namelijk een speciale educatieve versie, CivilizationEDU.
Een beschaving opbouwen
Take-Two, 2K en Firaxis Game kondigden vandaag tijdens de dertiende Annual Game for Change Festival een partnership aan met Glasslab, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Sim City Edu. Gezamenlijk zal er volgend najaar een aangepaste versie van Sid Meier’s Civilization V worden uitgebracht voor middelbare scholen in de Verenigde Staten. In CivilizationEDU bouw je een beschaving op, waarbij je als speler verantwoordelijk bent voor beslissingen die directe invloed hebben op de economie, technologie, de maatschappij en daarmee de overlevingskansen van je volk in het algemeen. CivilizationEDU zal zich focussen op 21st Century Skills als kritisch denken. Er worden historische gebeurtenissen speelbaar gemaakt. Spelers kunnen daardoor relaties leggen tussen oorzaak en gevolg van hun acties.
Learning Analytics
In CivilizationEDU wordt de voortgang per student bijgehouden en worden (performance) assessments beschikbaar gesteld om te meten hoe goed spelers in staat zijn om bijvoorbeeld bepaalde beslissingen in te schatten. De game kan daarmee misschien een aantrekkelijk alternatief bieden voor het traditionele proefwerk in de klas. De focus ligt daarmee niet zo zeer op reproductie van kennis (feitjes, jaartallen), maar het gebruik maken van deze kennis om beslissingen te nemen – in een gesimuleerde omgeving – die leiden tot succes of falen. Docenten kunnen via een dashboard vorderingen van leerlingen zien. Tutorials, gameplay instructies en lesbrieven (om aan te sluiten bij 21st Century Skills) staan ook op de rol.
Sid Meier’s Civilization V, waarop CivilizationEDU is gebaseerd, kan worden gezien als een commercieel succesvol digitaal spelconcept met meer dan acht miljoen verkochte exemplaren in zes jaar tijd.
Trend: meer games in de klas
Hoewel het nog onduidelijk en allerminst zeker is dat CivilizationEDU ook in Nederlandse klaslokalen te spelen zal zijn, zien we een positieve trend: Grote uitgevers van commerciële video games beginnen steeds meer een markt te zien in het onderwijs. Helemaal niet gek, want 21st Century Skills worden steeds belangrijker en dan is juist de combinatie met games – als motiverende, rijke leeromgeving waarin fouten gemaakt mogen worden – zeer interessant.