Afgelopen weken was het negentiende seizoen van Wie is de Mol op televisie. Afgelopen zaterdag werd de finale uitgezonden met een traditionele terugblik op de afleveringen en bekendmaking van de winnaar, verliezer en de mol. Zo`n nabespreking is een wezenlijk onderdeel van een spelconcept.
Debriefing
Een terugblik met de deelnemers op een spel dat is gespeeld wordt een debriefing genoemd. Het heeft in de klas een aantal functies. Een eerste reden om een (spannend, wat langer) spelconcept na te bespreken is om leerlingen stoom af te laten blazen. Een tweede reden is om te evalueren hoe het spel is gespeeld, wat voor uitdagingen de spelers tegenkwamen in de leeractiviteiten en wat zij hebben geleerd. Je kunt er voor kiezen om in een debriefing de winnaar(s) van het spel bekend te maken. Als echter het wachten op de uitslag voor leerlingen te spannend is of te lang duurt, dan kun je beter deze meteen bekend maken.
In Gamification in de klas lees je meer over de debriefing van een spelconcept.
Finale bij Wie is de Mol
De inhoud van de afgelopen finale vond ik, in vergelijking met eerdere seizoenen, minder leuk. Dit kwam vooral door de live uitzending met publiek. Hoewel het erg leuk is om te zien hoe heel Nederland in de ban was van Wie is de Mol, bleef er relatief weinig zendtijd over voor leuke fragmenten. De verborgen aanwijzingen werden zelfs overgeslagen, iets wat steeds na afloop in het programma Moltalk wel behoorlijk veel aandacht kreeg. Hier had door de programmamaker misschien een andere afweging gemaakt kunnen worden.
De debriefing van een spelconcept is de moeite waard om – net als het spelconcept zelf – achteraf kritisch te bekijken.