Met Mentimeter en QuizStud, die recentelijk als nieuwe aanbieders van quizes op de markt zijn gekomen, bestaan er nu heel wat quiztools voor leerkrachten en docenten om uit te kiezen. Het bos is een jungle geworden waarin het handig is om een gids te hebben. Deze gids biedt Mission Start je nu aan!
Overzicht Quiztools
Wil je weten welke features elke quiztool heeft en deze onderling vergelijken? Download het Overzicht Quiztools.
Conclusie: Kahoot! is (weer) de #1 quiztool
Afgelopen jaar leek het erop dat onderwijsgevend Nederland een beetje klaar was met Kahoot! als quiztool. Maar ondanks dat er concurrentie is bijgekomen, heeft Kahoot! toch de meeste mogelijkheden en biedt de diepste gamification ervaring.
QuizStud
Een Nederlandstalige quiztool, jawel! Handig aan QuizStud is dat je zowel klassikaal als zelfstandig quizes kunt laten spelen. Ook kun je YouTube video’s toevoegen aan je (meerkeuze)vragen. Het enige verbeterpunt is de vormgeving van QuizStud, die mag echt wel wat speelser.
Mentimeter
Hoewel Mentimeter al lang bestaat en vooral gebruikt wordt om meningen te peilen en discussies in de klas te voeren, waagt deze app zich nu ook op de overbevolkte quiztoolmarkt. Quizes zijn momenteel in beta fase en beperkt toegankelijk. Duidelijk is dat ze van Kahoot! af proberen te kijken. Veel nieuwe features hoef je echter (nog) niet te verwachten.
Wat kun je met quiztools doen in de klas?
Veel collega’s gebruiken een quiz als herhaling van leerstof of afsluiting van de les. Maar wist je dat je een quiz ook kunt gebruiken om je leerlingen te triggeren bij een nieuw onderwerp? Door in een quiz vragen te stoppen die ze al (zouden moeten) weten en items die nieuw zijn, kun je alvast een beetje vooruitlopen op de leerstof die komen gaat. Een quiztool kun je ook zien als een ‘minigame’, een onderdeel van een groter spelconcept in een les of lessenreeks.
Het is positief dat de ‘quiztool markt’ in beweging is. Mission Start houdt ook komend schooljaar alle ontwikkelingen voor je in de gaten!