Het nieuwe kalenderjaar is van start gegaan en dat betekent dat we eens gaan vooruitblikken op trends in 2015 met betrekking tot e-Learning.
Infographic
Op de site van elearninginfographics.com vind je een infographic met de top 10 trends in e-Learning. Deze infographic is afkomstig van TalentLMS, een commercieel platform voor e-Learning. TalentLMS houdt een blog bij met allerlei bijdragen over online leren, ontwerpen en implementeren. Zij besteden ook regelmatig aandacht aan gamification.
Breakdown
Als je deze infographic bekijkt, dan vallen er twee zaken op: gamification en gepersonaliseerd leren. Ik heb al eens eerder opgemerkt dat deze twee in elkaars verlengde liggen. Gamification wijdt zich toe aan het vervullen van drie psychologische basisbehoeften in verschillende type spelconcepten tijdens het leerproces: autonomie, competentie en relatie. Gepersonaliseerd leren gaat nog een stap verder (verbreedt / verdiept gamification), door de lerende aan het roer te zetten van zijn eigen leerproces. Een eigen leerroute online laten uitstippelen (dan wel daar zeer ondersteunend bij zijn), instructie op maat aanbieden (gedifferentieerd op tempo en niveau) en het verrijken van de manier waarop leerinhoud wordt aangeboden. Denk daarbij aan de balans tussen video, tekst en afbeeldingen, inspelen op de voorkeur van de lerende (dus niet alleen maar statische tekst). Zowel gamification en gepersonaliseerd leren zullen het online leren naar een hoger niveau moeten tillen. Dan haal je waarschijnlijk ook meer uit andere zaken die in deze top-10 worden genoemd, zoals big data en mobile learning. Hoewel ik mobile learning nog wel een vergezicht vind voor het onderwijs hier in Nederland.
Plus, min, interessant
Wat ik positief aan de infographic vind is dat er – terecht – een prominente plaats voor gamification en gepersonaliseerd leren is. Minder vind ik de onderwijskundige onderbouwing. The Cone of Learning wordt aangehaald, maar dit is een mis-interpretatie van het oorspronkelijke model van Edgar Dale. Je kunt manieren waarop we het effectiefst leren niet uitdrukken ‘in procenten’. De makers hadden beter kunnen refereren naar Hattie met zijn Visible Learning lijst van wat wel en niet werkt in de praktijk. Hoewel ook op het onderzoek van Hattie kritiek is. Interessant is dan weer de zienswijze van een van de meest succesvolle opleiders in Nederland, ICM. Om resultaat, kwaliteit en aandacht te vragen van de lerende moet je ook op een vierde component sturen: plezier! In het boek Gamification in de klas sluit ik mij hier volledig bij aan.