De toekomst van het onderwijs zijn onze aankomende leerkrachten en docenten. Zij worden voorbereid en gevormd op de lerarenopleidingen. Lerarenopleiders spelen een zeer belangrijke ondersteunende rol bij onderwijsvernieuwing en mogen – als het aan Mission Start ligt – hun rol en verantwoordelijkheid nog meer pakken: Voed je studenten op met innovatie!
Face the facts
De spiegel die we in onze Mission Statement het onderwijs proberen voor te houden is zeker niet alleen gericht op docenten, collega’s die voor de klas staan. Ook professionals met de taak om nieuwe generaties docenten op te leiden kunnen er niet om heen: kinderen (van alle leeftijden) hebben spel en spelen nodig om creativiteit te ontwikkelen. Waar scholen – helaas – nog altijd veel beter in zijn is juist het afleren van deze vaardigheid! Terwijl er al jaren wordt gewaarschuwd voor een onzekere, dynamische toekomst waar andere vaardigheden nodig zijn (21st Century Skills) om succesvol op de arbeidsmarkt te kunnen overleven.
Opvoeden is meer dan alleen laten kennismaken
Wil je dat toekomstige docenten in staat zijn om jongeren juist deze vaardigheden, die dan nodig zijn, in aantrekkelijke leersituaties te laten oefenen – met behulp van de laatste inzichten en tools -, dan heb je in het curriculum van elke lerarenopleiding veel méér nodig dan een enkele kennismakingsmodule of verdiepingsmodule (die niet elke student misschien kiest). De moderne lerarenopleiding voedt haar studenten net zo goed op als de oude, maar dan graag wel in nieuwe didactiek en tools. Er is absoluut geen meerwaarde als aankomende leraren zich alleen maar weten te redden met lesgeven uit een methodeboek. Opvoeden betekent dat je, naast voldoende aanbod, innovatie ook zelf voorleeft. Studenten moeten op de lerarenopleiding zien en ervaren hoe motiverend en effectief leren kan zijn. Practice what you preach, door de hele opleiding heen.
Klein beginnen en verder uitbouwen
De lerarenopleiding deeltijd Economie in Tilburg laat studenten in vijf weken tijd een onderbouwd spelconcept ontwerpen en presenteren. Van fysieke spelconcepten tot apps met gamification. De Pegagogische Academie in Den Bosch biedt een minor KLM (Kind Leren en Media) aan waarin gamification uitgebreid wordt behandeld. Mooie, kleine initiatieven om verder uit te bouwen. Wat belangrijk is om studenten ervaring te laten opdoen: geef opdracht om het uitgewerkte spelconcept daadwerkelijk op de stageplek uit te proberen en te evalueren. Hoewel een dergelijke opdracht complex is en zeker niet te vroeg in de opleiding kan worden gepositioneerd, kun je als opleiding al wel het goede voorbeeld geven door zelf leerinhoud in een fris, interactief, gegamificeerd jasje te steken. En niet bij één vak, waar toevallig een ambassadeur van gamification zit. Stimuleren door middel van scaffolding dat door het hele team wordt gedragen: van voordoen door de opleider richting nadoen door de studenten en… wie weet, datgene wat is geleerd op de opleiding nog weten te overtreffen. Gamification is geen rocket science. Waar een wil is, is een weg.
Commitment is leading
Sta geen ruimte toe voor idea killers, slappe excuses of andere ontsnappingsroutes. Neem verantwoordelijkheid en besef dat jij samen met je collega opleiders het verschil kunt maken. Daar is soms moed voor nodig en de spreekwoordelijke peper om – dwars door de drukte van alledag – nieuwe onderdelen te ontwikkelen. Mission Start is als community ‘here to stay’ en fungeert graag als inspirator, denktank en expertisecentrum over één van de trending onderwijsinnovaties van dit moment: gamification.
Wil je naar aanleiding van deze post reageren, een vraag stellen of in gesprek gaan? Stuur dan je reactie naar info@missionstart.nl en we nemen met je contact op.