In het basis- en voorgezet onderwijs maak je als leerling veel werkstukken. Zo`n werkstuk is een feite een creatief proces: Je start met een prikkel, zoekt informatie, verwerkt deze en presenteert het. Een creatief proces als het maken van een werkstuk kun je gamificeren. Met behulp van een skill tree. Binnenkort kun je dit gemakkelijk gaan toepassen, want er komt een nieuwe game uit.
Werkstuk Game
In samenwerking met De Super Uitdaging brengt Mission Start een spelconcept uit dat je als leerkracht of docent snel kunt inzetten en op maat kunt maken. De Werkstuk Game draait om een skill tree. Dit is een game element waarin planning, voortgang en beloning zitten. Een werkstuk of project deel je op in een aantal weken. Elke week moet je als leerling iets inleveren. Daarvoor krijg je punten. Dit kun je allemaal zien in de skill tree. Je mag als leerling zelf bepalen waar je jouw verdiende punten voor gaat inzetten. Bijvoorbeeld extra feedback van de leraar, meer tijd om je werkstuk in de klas te mogen presenteren of een gave presentatietool.
It’s a hard knock life
Het uitgangspunt van een skill tree is: voor niets gaat de zon op. Je moet actief aan de slag om beloningen te verdienen. Aan het begin van het spel heb je als speler namelijk geen recht op extra feedback, slechts een ‘saaie’ tool om te presenteren en nul seconden presentatietijd. Door punten te verdienen kun je hier iets aan doen. Sommige leerlingen zullen voor extra feedback kiezen, andere leerlingen – die dit niet of minder nodig hebben – kiezen voor meer spreektijd of een leukere presentatietool (zoals een video). Met behulp van een skill tree kun je alle leerlingen stimuleren.
Binnenkort beschikbaar
Spelregels en een standaard skill tree zitten in de Werkstuk Game. Je kunt hiermee leerlingen werkstukken laten opleveren in vijf tot tien weken. Met bijgeleverde grafische bestanden kun je de skill tree verder op maat maken.