Vorig jaar werden digitale tools om vragen te stellen steeds populairder in het onderwijs. Hieronder een overzicht van de vier meest bekende tools.
Kahoot!
Een quiz met gesloten meerkeuzevragen die je op de beamer kunt projecteren, terwijl leerlingen het antwoord geven op hun smartphone. Kahoot! vult dit concept aan met punten die je kunt verdienen door vragen goed te beantwoorden en als snelste antwoord te geven. Na elke vraag volgt een leaderboard (klassement) met tussenstand. In Kahoot! kun je afbeeldingen uploaden om er vragen over te stellen, maar ook kun je een YouTube video (geheel of gedeeltelijk) laten afspelen. Verder kun je instellen hoeveel seconden bedenktijd de groep krijgt. Na afloop van de quiz kunnen leerlingen aangeven wat ze van de quiz vonden. Resultaten zijn op te slaan als Excel bestand.
Socrative
Net als Kahoot! is ook Socrative een zogenaamde ‘student respons system’. Socrative onderscheidt zich echter van Kahoot! door niet alleen meerkeuze vragen, maar ook goed/fout vragen en open vragen aan te bieden. Je kunt quizes van te voren voorbereiden (Create a Quiz), maar ook ter plekke in de klas een vraag stellen (Quick Response). Het leuke van deze laatste optie is dat je leerlingen kunt laten stemmen op wat zij het beste antwoord vinden dat gegeven wordt. Ook bevat Socrative een spacerace, waarbij leerlingen in teams strijden om als eerste de finish te halen. Je kunt quizes zo instellen dat leerlingen deze op eigen tempo kunnen doorlopen, zonder tussenkomst van de docent. Dat kan bij Kahoot! helaas niet. Socrative biedt echter geen puntensysteem met leaderboard aan. Resultaten van de quizes kunnen wel weer op verschillende manieren (waaronder Excel) worden opgeslagen.
Mentimeter
Bij Mentimer draait het minder om quizes, maar om stemmen over stellingen en input van leerlingen verzamelen (bijvoorbeeld ideeën of tevredenheid). Je kunt als docent gratis meerkeuze vragen en open vragen aanmaken. Ook zijn er een paar speciale (betaalde*) vraagsoorten waar gamification in zit. In ‘Who’s will win’ krijgt elke deelnemer één stem. Welke optie (vraag) wint wordt pas duidelijk, als de docent de stemming heeft gesloten. Bij gelijke stemmen, winnen alle opties die gelijk zijn geëindigd. In ‘100 points’ krijgt elke deelnemer 100 punten om te verdelen over meerdere opties. Zo kun je aan leerlingen bijvoorbeeld vragen welke opties zij het belangrijkste vinden. De opties worden vervolgens live gerankschikt. Mentimeter berekent automatisch een rating en geeft percentages weer, zodat je kunt zien welke opties het populairst zijn. Mentimeter laat je data ook opslaan en voor scholen kost het ongeveer 15 euro per maand.
Nota bene: bij Socrative, Mentimeter en binnenkort ook bij Kahoot! kun je deelnemers in hun eigen tempo laten spelen. Je hoeft deze tools dus niet per se klassikaal in te zetten.
FlipQuiz
Met FlipQuiz kun je individueel of in teams een live quiz laten spelen, in de stijl van JeoPardy. Er zijn verschillende categorieën waar je vragen uit kunt kiezen en er zijn ook vraagkaartjes met verschillende punten (100, 200, 300, etc.). Hoe meer punten er te verdienen zijn, hoe moeilijker de vraag zal zijn. Vragen en antwoorden bereidt de docent uiteraard van te voren voor in FlipQuiz. Er is een timer om leerlingen onder tijdsdruk antwoord te laten geven. Wil je met teams spelen of met aangepaste punten werken, dan kost FlipQuiz ongeveer 5 euro per maand.
Kahoot! onderscheidt zich van de rest vanwege het kunnen toevoegen van YouTube video’s. Voor open vragen in een quiz zit je bij Socrative goed. Wil je een tool om discussies te faciliteren, dan is Mentimeter zeer geschikt. En voor een leuke quiz die in teams uitgevoerd kan worden, kun je een FlipQuiz inzetten. Prima tools, die over het algemeen gratis zijn. De betaalde versies van Mentimeter en FlipQuiz zijn redelijk geprijst.
* Je mag ze één keer gratis uitproberen.