We kunnen januari 2016 gerust ‘de maand van de events’ noemen, want er is nog één event dat we zijn begonnen hier bij Mission Start: Help ik doe onderzoek! In deze blog leg ik uit waarom, hoe en wat.
Vragen over onderzoek naar gamification en motivatie
Met enige regelmaat ontvang ik vragen van docenten of studenten die gaan over het opzetten van praktijkonderzoek naar het motiveren van leerlingen met behulp van gamification (in de vorm van spelconcepten). Deze vragen richten zich met name op hoe je motivatie kunt meten, of hiervoor al bepaalde vragenlijsten bestaan en hoe je het gemakkelijkste data kunt verzamelen. Op dit terrein kan ik zeker helpen en lijkt het mij zinvol om – door middel van dit nieuwe event – tips en een handige tool met iedereen te delen!
Wat heb je nodig voor dit onderzoek?
Behalve scherp geformuleerde onderzoeksvragen en een haalbare onderzoeksopzet heb je uiteindelijk ook een of meerdere meetinstrumenten nodig. Een vragenlijst is zo`n meetinstrument. Voordeel van een vragenlijst is dat je relatief snel data kunt verzamelen bij een grote groep deelnemers. Een bekend meetinstrument die aspecten van intrinsieke motivatie meet, is de Intrinsic Motivation Inventory (IMI). Items zijn geoperationaliseerd op basis van de Self Determination Theory van Deci en Ryan. In deze theorie wordt beschreven dat er drie psychologische basisbehoeften zijn, die intrinsieke motivatie beïnvloeden: autonomie, relatie en competentie. De IMI bestaat uit meerdere vragenlijsten, waarvan de eerste vragenlijst het meest relevant is als je puur naar groei van motivatie wilt kijken. Voor je onderzoek heb je uiteraard een goed doordachte interventie nodig (een spelconcept), waarin game elementen gericht worden ingezet op het bevorderen van de genoemde basisbehoeften.
Alsjeblieft, een Nederlandse vertaling van de IMI
Om te voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw gaat uitvinden, stel ik een eigen gemaakte Nederlandse vertaling van de Intrinsic Motivation Inventory gratis beschikbaar om te downloaden. Dit neemt uiteraard niet weg, dat je kritisch naar mijn vertaling kunt kijken en wat aanpassingen moet verrichten voordat je de vragenlijst kunt inzetten. Maar er is al wat ‘voorwerk’ verricht.
Ik hoop dat dit online event een steun in de rug kan zijn voor iedereen die onderzoekt doet of wil doen naar het effect van spelconcepten op de motivatie van leerlingen. Hoe meer onderzoek er komt, hoe groter de kans is dat we doorbraken kunnen delen en daarmee het bestaansrecht van gamification in het onderwijs kan worden aangetoond!