Leerlingen houden van games en spelconcepten kunnen uitstekend worden ingezet in de klas. Wil je graag meer doen met gamification? Dan biedt het nieuwe studieboek Gamification in de klas je een uitgebreide handreiking om aan de slag te gaan!
Waar gaat het boek over?
Gamification in de klas legt uit hoe je fysieke en blended spelconcepten kunt ontwerpen voor gebruik in de klas. Als je een vak, thema of project aanbiedt, dan word je uitgedaagd om dit in de vorm van een game te gaan gieten, die leerlingen gedurende een aantal weken / maanden kunnen spelen. In de game komen alle leeractiviteiten terecht. Beloningen die gaandeweg verdiend worden, kunnen leerlingen gebruiken om de game uiteindelijk te winnen. Hierdoor blijft het spelconcept motiverend tot het eind.
Voor wie is het boek bedoeld?
Gamification in de klas is speciaal geschreven voor docenten, studenten van lerarenopleidingen en onderwijskundig ontwikkelaars uit alle onderwijssectoren.
Wat kun je met behulp van het boek ontwerpen?
Als eerste fysieke spelconcepten met geïntegreerde leeractiviteiten, die je in of buiten de klas kunt laten spelen. De leeractiviteiten die je kunt inzetten zijn – over het algemeen – vrij kort. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt om te ontwikkelen kun je een uitgebreid of een versneld ontwerpproces doorlopen. Als tweede blended spelconcepten. Dit zijn fysieke spelconcepten met geïntegreerde leeractiviteiten, die worden ondersteund door een platform (digitale leeromgeving). Deze oplossing is ideaal als je leerlingen ook aan langere leeractiviteiten wilt laten werken, zoals een wiki of werkstuk. Het platform zorgt voor extra gamification mogelijkheden (denk aan badges, levels, virtuele goederen), die het spelconcept tot aan het eind spannend en leuk houden.
Wat maakt gamification, didactisch gezien, zo interessant?
Waar je gamification in de vorm van fysieke en blended spelconcepten heel goed bij kunt laten aansluiten is de behoefte om te differentiëren in de klas. Je kunt leeractiviteiten in een game op verschillende niveaus aanbieden en zo belonen dat zowel zorgleerlingen, als de gemiddelde en bovengemiddelde leerlingen aangemoedigd worden om verder te gaan. Heb je een klas met leerlingen van ongeveer hetzelfde niveau, dan kun je met bijvoorbeeld bronzen, zilveren en gouden badges leerlingen aansporen om een stapje extra te doen. Naast differentiatie is ook storytelling een hele interessante optie, omdat leerlingen (en volwassenen trouwens ook) gek zijn op verhalen. Door een geweldig verhaal in een spelconcept te vertellen dat zich langzaam ontvouwt, houd je de aandacht vast. Met scenario’s kun je leerlingen ook nog eens zelf het verloop van het verhaal laten bepalen.
Hoe helpt het boek je op weg?
In het boek wordt veel aandacht besteed aan het brainstormen, verschillende soorten game-mechanismen en allerlei gamification tricks die je kunt benutten om het spelconcept zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het boek laat je systematisch door alle fasen van het ontwerpproces lopen: analyseren en ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en evalueren. Afhankelijk van of je een fysiek of een blended spelconcept wilt ontwerpen, krijg je de bouwstenen aangereikt om daarmee zelf jouw eigen spelconcept te ontwikkelen. Het model dat hiervoor gebruikt wordt is het Mission Start model. Naast het ontwerpen is er ook veel aandacht voor de implementatiefase, waarbij het boek uitlegt hoe je een kort praktijkonderzoek kunt koppelen aan het spelconcept dat je in de klas gaat uitproberen. Eigenlijk wordt alles van A tot Z stap voor stap behandeld en krijg je heel veel tips mee.
Als er nog vragen zijn?
Iedereen die het boek aanschaft wordt van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten bij Mission Start, de community of practice achter het boek. Vragen over gamification kun je online delen en ook de antwoorden op deze vragen worden gedeeld. Verder zullen er diverse presentaties, workshops en trainingen gaan komen, waar je offline aan kunt deelnemen.
Het boek Gamification in de klas is vanaf komende week te koop via Bol.com en tijdens aankomende events van Mission Start. Je kunt kiezen uit een fysiek exemplaar of een digitale pdf versie.
Bij de verschijning van deze publicatie hoort gratis downloadable content die je hier kunt downloaden.