Met een hybride spelconcept kun je game elementen toevoegen aan projecten of thema’s met een doorlooptijd die veel langer duurt dan één les. In de Drone Cup gaan leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en zelfs (als spin-off) studenten in het mbo aan de slag met drones. In deze blog laten we zien wat er allemaal gebeurt.
Drone Cup pilot op het Jeroen Bosch College, ‘s-Hertogenbosch
Deze pilot is tot stand gekomen met Claudia Smits, technator van het Jeroen Bosch College te ‘s-Hertogenbosch.
Drone project in Het Techniek Atelier, Koning Willem I College
Interdisciplinair werken staat centraal in deze nieuwe leeromgeving die is opgezet op het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. Na een kick-off hebben twee studententeams gekozen voor de opdracht om een parcours te ontwerpen voor de drone race die op zaterdag 25 maart a.s. gehouden zal worden tijdens Gamification Conferentie 2017. De studenten onderzoeken de opdracht, de context, genereren vragen en koppelen dit terug aan de opdrachtgever. Vervolgens bedenken zij ideeën en oplossingen. De ontwerpaanpak is het ICE-Model, ontwikkeld door Harry van der Schans. Tot slot wordt de oplossing gepresenteerd. De bedoeling is om in februari te starten met de bouw van de obstakels van het parcours.
Deze pilot is tot stand gekomen in samenwerking met docenten, directies en collega’s van het Koning Willem I College en Lars Boom (gedelegeerd opdrachtgever van de drone race).
Drone Cup pilot PO: eerste drone race tussen basisscholen
In het voorjaar starten op basisschool de Doelakkers in Hilvarenbeek en nog een andere basisschool in Tilburg de Drone Cup pilot voor het basisonderwijs. In een spannende lessenreeks van vier middagen worden er drones gebouwd (met Lego), parcours en obstakels ontworpen, leren leerlingen vliegen met drones en als uitsluiting is er op dinsdag 7 februari a.s. een drone race tussen beide scholen.
NK kampioen Sander Welgraven en DARE League winnaar Jelmer Poelsma (op de foto: Jelmer in het midden en Sander rechts) verzorgen dan een spectaculaire demonstratie. Zij geven de leerlingen – aan het begin van de Drone Cup – opdracht om het parcours en obstakels te bedenken.
Bekijk hier de presentatie van de Drone Cup en de opzet van het spelconcept.
Deze pilot is tot stand gekomen met Tim Vissers, Jordy van Loon (beiden Pabo studenten aan de Fontys Pabo Tilburg) en Lars Boom (mede-concepteigenaar van de Drone Cup).
Wetenschappelijk onderzoek naar creativiteit
Aan de Drone Cup pilot in het PO heb ik onderzoek gekoppeld naar groei in creatief denken (21st Century Skill) in samenwerking met Amber Walraven van de Radboud Universiteit Nijmegen en inmiddels ook Bernolf Kramer (Fontys Pabo Tilburg). In een pre-test post-test design laten we ongeveer 140 leerlingen (gespreid over experimentele en controlegroepen) een creativiteitstest uitvoeren en een gestandaardiseerde vragenlijst invullen. Ook meten we het effect van gamification op intrinsieke motivatie en vragen we aan de uitvoerende leerkrachten wat zij nodig hebben om creativiteit bij leerlingen te stimuleren.
Op Mission Start (en bijbehorende sociale media kanalen) houden we je op de hoogte van het proces en straks ook van alle resultaten!