Loop een school binnen en de kans is groot dat je het gebouw niet verlaat zonder Fortnite gehoord te hebben. Het is de meest populaire multiplayer game van dit moment. Een shooter, waarvan ontwikkelaar Epic Games deze week aankondigde een prijzenpot van 100 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor komend e-Sports seizoen. Wat is er aan de hand met deze game en wat kunnen we er van leren als het gaat om gamification?
Het spelconcept
In Fortnite strijd je alleen of samen (afhankelijk van de game mode) in een online spelwereld tegen elkaar. Fortnite is bekend geworden door Battle Royale: een afvalrace waarbij 100 spelers starten, je meteen af bent als je niet meer leeft en er uiteindelijk een winnaar overblijft. Ondertussen wordt de spelwereld kleiner gemaakt en komen er betere wapens op je pad om mee te vechten, waardoor je wordt gedwongen om de actie op te zoeken en verleid om risico’s te nemen. Fortnite is cross platform: je kunt op je laptop of console tegen anderen spelen zonder dat je per se hetzelfde device nodig hebt.
Zijn die shooters niet schadelijk voor spelers?
Zodra er een shooter uit is gekomen en populair wordt, hoor je in de media geluiden over geweld in games en de vraag of dat schadelijk is voor leerlingen. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar een mogelijk causaal verband tussen geweld in games en agressie bij jongeren. Dit verband is tot op heden niet aangetoond. Natuurlijk: het genre predikt zeker niet de wereldvrede en is erg competitief, maar is dan ook gewoon niet bedoeld voor (te) jonge kinderen.
Wat maakt Fortnite leuk als spelconcept?
Fortnite is niet alleen maar wapens verzamelen, schieten en overleven. Je kunt ook materiaal verzamelen, zoals hout en staal, waarmee je stellages kunt bouwen in de vorm van bijvoorbeeld torens of een heus fort. Zo`n bouwwerk geeft je tijdens het spelen een strategisch voordeel. In Fortnite moet je ook proberen om samen in een team zo`n fort te aan te vallen of juist te verdedigen, onder tijdsdruk. Als een kip zonder kop rondrennen en schieten mag, maar je kunt ook heel tactisch spelen. Een tegenstander besluipen van achteren of flankeren zijn beproefde tactieken om verder te komen. Fortnite biedt voldoende variatie in game modes, wapens en beloningen, waardoor je niet snel op het spel raakt uitgekeken. Tegenwoordig is multiplayer wel ongeveer de standaard game mode voor een video game: samen (tegen en/of met elkaar) spelen.
Hoe lang de Fortnite hype gaat duren is lastig te voorspellen. Wellicht luidt de 100 miljoen dollar prijzenpot al het einde in van dit populaire spel, omdat de nadruk zo wel heel erg op geld verdienen komt te liggen en alleen de allerbeste gamers beloond zullen worden. Maar zo lang Epic Games de casual gamers nieuwe input blijft geven (denk aan wapens, modes en speelterreinen) zal Fortnite voorlopig nog wel even het buzzword zijn in de game industrie.