We staan aan de spreekwoordelijke vooravond van onze eerste grote conferentie. In deze post een voorbeschouwing!
Trailers
De drie video’s, die in het afgelopen half jaar zijn verschenen, vertellen eigenlijk heel goed het verhaal van de conferentie. Beetje bij beetje wordt duidelijk waar we naar toe willen, wie er op de conferentie verschijnen en welke voorbeelden ons daarbij inspireren.
In trailer #1 maken we een duidelijk statement: leren kan veel leuker gemaakt worden, maar dat doe je niet alleen!
In de tweede trailer stellen we onze keynote spreker, Tobias Staaby, aan je voor.
In de derde trailer komen workshopleiders aan het woord. Samen verwoorden zij de meerwaarde van gamification.
Insteek en thema
Het thema van Dé Gamification Conferentie is ‘Welcome to the Barn: Zaaien & Oogsten’. Omdat we een pre-conferentie zijn van de grote CvI conferentie, die in Groningen wordt gehouden is voor deze thematiek gekozen. The Barn is Engels voor ‘schuur’ en een denkbeeldige plek waar al heel wat succesvolle startups ooit zijn begonnen. Facebook zag het levenslicht in een studenkamertje, Apple werd opgestart vanuit een garage. Mission Start begint in de spreekwoordelijke schuur en iedereen is welkom! Als community zijn we ook maar net (twee jaar) bezig en er valt nog heel wat werk te verrichten. We willen graag dat het onderwijs gamification meer gaat adopteren. Dat kan door dichtbij de schuur en in de wijde wereld te gaan zaaien: zoveel mogelijk voorbeelden en good practices creëren, vertellen wat er allemaal mogelijk is met gamification en ideeën voor spelconcepten met elkaar delen.
Deelnemers
Er hebben zich ruim 60 deelnemers aangemeld, uit verschillende onderwijssectoren en ook buiten het onderwijs. De conferentie is uitverkocht. Het merendeel van de deelnemers betreft docenten uit het basis- en voortgezetonderwijs, het mbo en hbo. Daarnaast zijn er ook ontwikkelaars, beleidsmedewerkers en onderzoekers aanwezig, afkomstig van grote schoolorganisaties. Samen vormen zij een reële representatie van onze community of practice. Alle lagen en niveaus van een schoolorganisatie zijn vertegenwoordigd op de conferentie.
Keynote
De deelnemers krijgen een keynote voorgeschoteld van Tobias Staaby, die uit Noorwegen komt en daar bekend staat als innoverende leraar. Tobias werkt veel met (video) games in de klas en schroomt niet om ze (op een slimme, didactisch verantwoorde wijze) in te zetten. Voor Tobias gaat het om spelen (ter bevordering van creativiteit) en om doelgericht laten spelen (met betrekking tot het bereiken van vakinhoudelijke leerdoelen). Daarmee sluit hij volledig aan bij de doelstellingen van onze community Mission Start. Tobias is bezig met het oprichten van een landelijke expertisecentrum, zodat straks docenten uit heel Noorwegen geprofessionaliseerd kunnen worden in het thema ‘Learning with games’. Dit is dan ook de titel van zijn interessante keynote.
Workshops en doorlopende sessies
Jasper Mannaert, Inez Groen, Sebastiaan Terpstra, Tobias Staaby, Maarten Stevens, Thijs de Vries, Thomas van Doremalen, Erik Meester en Frank Leoné nemen de deelnemers verder mee in de wereld van gamification. Bij Jasper kun je ervaren hoe je een digitale game kunt koppelen aan leerdoelen. Ineze en Thomas hebben ieder een praktische demo van een bordspel waaraan leerdoelen gekoppeld kunnen worden. Tobias gaat ondertussen verder in op de details van zijn keynote. Maarten en Thijs sparren met deelnemers over hun eigen spelconcept en mogelijke valkuilen bij het ontwerpen. Erik heeft een lopend gamification buffet, inclusief Solly de zon-etende robot. Tot slot presenteert Frank een interessant project in het voortgezet onderwijs waarin een hybride spelconcept wordt uitgeprobeerd.
Follow up
Community manager Sem van Geffen zal benadrukken dat we elkaars ideeën en talenten verder moeten benutten om het bestaansrecht van gamification aan te kunnen tonen. Niet alleen op productniveau (spelconcepten in de klas), maar ook in leerprocessen door het gehele curriculum heen en uiteindelijk ook op systeemniveau. In de Verenigde Staten zijn er immers al scholen die volledig gegamificeerd zijn, dat is een interessant gegeven! Naast continue uitwisseling van spelconcepten is er behoefte aan bewijs, goed uitgevoerd (praktijk)onderzoek naar gamification. Hier kunnen bijvoorbeeld lerarenopleidingen een veel belangrijkere rol in spelen. Maar ook docenten die al voor de klas staan!
Na afloop van de conferentie (aan het eind van de week) zal er op Mission Start een uitgebreid verslag met foto’s gepost worden over de conferentie.