Wat doet Donald Trump op Mission Start? Is er een Trump game uit? Nou… bijna goed! Voor het vak Maatschappijleer is er inderdaad een nieuw, fysiek spelconcept.
Wie wordt president in de VS?
Er is een nieuw simulatiespel uitgekomen rond de Amerikaanse verkiezingen van november 2016. Doel van dit spel is dat leerlingen meer kennis verwerven over de VS en over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarnaast leren leerlingen het Amerikaanse kiesstelsel kennen: het meerderheidsstelsel met districten. En dat allemaal tijdens een spannende verkiezingsstrijd!
Simulatiespel ‘USprez’
Leerlingen worden in drie teams ingedeeld: Spelleiding, Democratisch team en Republikeins team. De spelleiding heeft als doel de verkiezingen ordelijk te laten verlopen en kan de andere teams met blunderkaarten in de maling nemen. Het Trump-kamp en het Hillary-kamp hebben uiteraard hetzelfde doel: de verkiezingen winnen! Het spel kan in 30 minuten gespeeld worden door 2-6 leerlingen. Er zijn vijf spelrondes. Elke ronde bestaat uit eenvoudige handelingen. Een speler rolt een dobbelsteen en een speler beantwoordt de vragen. Spelers kunnen invloed verdienen in de vorm van fiches (of pionnen). Deze fiches (of pionnen) verdelen ze over de swing states op het spelbord. Degene met een fiche in een swing state, wint de kiesmannen van die staat. Aan het eind worden de kiesmannen geteld en een winnaar uitgeroepen. Uiteraard kunnen beide partijen elkaar lekker dwars zitten en kiesmannen ‘stelen’.
Interesse?
Het simulatiespel ‘USprez’ is gratis verkrijgbaar. Kijk even op de site van Seneca.
Over de maker
Marco Veldman is docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen op het Johannes Fontanus College en is eigenaar/bedrijfsleider van Seneca. Bij Seneca ontwikkelt hij onder andere simulatiespelen om leerlingen meer te betrekken bij de leerinhoud die in de klas wordt aangeboden.