Een nieuwe console, game streaming naar zwakke PC’s en meer hybride spelconcepten. De trends van gamification in 2017 zie je voorbijkomen in deze blog, waarin ik mij waag aan wat voorspellingen voor het nieuwe jaar.
Nintendo Switch
Na het debacle met de Wii U is Nintendo er alles aan gelegen om deze keer wél met een game console te komen, die door voldoende game developers wordt ondersteund. Of we de Nintendo Switch daadwerkelijk in de klas gaan zien is nog maar sterk de vraag. Na 13 januari a.s. hebben we in elk geval meer zicht op de game titels die worden aangekondigd. Met een beetje geluk zitten er games in het aanbod, die ook geschikt zijn voor onderwijsdoelen. Qua hardware is de Nintendo Switch om twee redenen interessant. Je kunt ten eerste blijven doorspelen als je van je tv scherm afloopt. Het spel zet je dan over in een handheld die je mee kunt nemen op stap. De tweede reden is de prijs van de console, die rond de 300 euro komt te liggen. Dat is voor een nieuwe console niet veel.
De oneliner die voor Nintendo en ons allemaal geldt: “Blijf het proberen, maar doe het wel slim en doe het nu.”
GeForce Now – streamen naar zwakke pc’s
Gamers die liever gamen op de laptop of pc lopen tegen die ene zeer bekende frustratie aan, namelijk dat hun computer snel veroudert en na een tijdje niet meer de nieuwste games soepel kan draaien. Als het aan fabrikant Nvidia ligt, wordt dit in 2017 verleden tijd. Met de nieuwe dienst GeForce Now kun je straks games streamen naar je oude pc. Zo`n game draait dan in de cloud op zogenaamde ‘super servers’ en het enige wat je nog nodig hebt is een redelijk snelle internetverbinding. Deze dienst is niet alleen goed nieuws voor games, maar eigenlijk ook voor het onderwijs. Dure investering in nieuwe pc’s zijn straks niet direct meer nodig om met nieuwe games in de klas vooruit te kunnen.
Om het in één zin samen te vatten: “Apparatuur wordt steeds minder de drempel om video games te gebruiken.”
Meer hybride spelconcepten
Niet alleen de techniek gaat vooruit in 2017, maar ook het inzicht in wat je met gamification kunt doen als didactische tool. Quiztools zoals Kahoot! en FlipQuiz blijven weliswaar in gebruik op school, maar leerkrachten en docenten zijn op zoek naar meer variatie. De oplossing ligt niet meer in het ‘denken in losse lessen’, maar in het (her)ontwerpen van een groter geheel aan lessen. Lessenreeksen dus, maar ook projecten en thema’s die al ooit zijn bedacht en waarbij het creatieve proces van leerlingen centraal staat. Door hier samenhangende game elementen aan toe te voegen worden het hybride spelconcepten. Voorbeelden vind je in onze community, zoals Ontdek het verhaal, de Drone Cup en de themaweek Het Pretpark.
Om mee te nemen naar je eigen dagelijkse praktijk: “Hybride spelconcepten zijn de groeidiamanten van gamification.”
Mission Start wordt drie jaar oud, hoera!
Zet dit jaar je eerste of je volgende stap in de wereld van games en gamification. Kom op zaterdag 25 maart a.s. naar onze conferentie en lees ondertussen Gids voor Gamification (2016) voor inspiratie en een concrete ontwerpaanpak. Ook in 2017 is Mission Start weer jouw platform voor leren en gamification!
En oja, voor alle Pokémon Go haters… Straks in de lente wordt er gewoon weer fanatiek gespeeld. 😉