In de laatste week voor de kerstvakantie organiseerde Codarts (het conservatorium van Rotterdam) een projectweek gamification voor bachelor studenten muziek. Een goed voorbeeld voor andere lerarenopleidingen hoe je aankomende docenten kunt leren gamification toe te passen.
Opzet van de projectweek
De week begon ’s ochtends op maandag met een spelletjesmarkt, waarbij het uitproberen van fysieke en blended spelconcepten centraal stond. Onder andere tools als Kahoot!, Educaplay en Makey Makey kwamen aanbod. In de middag was er een verdiepende workshop, waarin de ontwerprollen van gamification (instructional designer, game designer en marketeer) werden besproken en een eerste aanzet werd gegeven om in teams zelf gamification te ontwerpen. Op dinsdagmiddag werden de studenten ingewijd in design thinking. Het verdiepen in en het uitpeuteren van de beleveniswereld van je doelgroep verschaft je belangrijke informatie om een spelconcept te bedenken dat hierop aansluit. Woensdag werden de definitieve teams geformeerd om een spelconcept uit te werken. Daarbij werd onder andere nog even ingegaan op begrippen als flow. Donderdagmiddag vond er een uitwisseling plaats van alle spelconcepten en werden er pitches gehouden. Een jury bestaande uit externe experts en docenten kozen een winnend spelconcept.
Resultaten
Er werden verschillende type spelconcepten uitgewerk. Van fysieke spelconcepten (met als functie het herhalen van leerinhoud) tot hybride spelconcepten (om langere projecten te gamificeren). De verschillende groepen studenten (een mix van leerjaren) kwamen met uitgewerkte pitches, waarbij ze video’s hadden geproduceerd om leerlingen in het spel te introduceren.
Gamification to the max
Voor de meerderheid van de studenten was het geen enkel probleem om een spelconcept te bedenken, het leren goed te integreren en zelfs diepere gameplay elementen erin te verwerken. Een voorbeeld zie je op deze foto. Het project Guitar Masters daagt brugklasleerlingen uit om gitaar te leren spelen, waarbij ze basis en special skills kunnen leren. Elke actie levert punten op die in een shop kunnnen worden besteed om hun ‘gear’ (gereedschap) te upgraden: gitaar accessoires en betere gitaren.
De volgende stap voor Codarts
Alle aanwezige docenten waren erg enthousiast over de opgeleverde spelconcepten. Voor Codarts is het nu zaak om door te pakken. Nog niet elk spelconcept is helemaal af en de ideeën, zoals in de foto getoond, verdienen meer tijd om uitgewerkt te worden! Als hier een vervolg aan gegeven wordt, kunnen er straks complete spelpakketten worden uitgewisseld. Codarts kan hiermee een impuls geven aan de eigen leer- en werkgemeenschap van beginnende muziekdocenten. Complete spelpakketten zijn praktisch voor studenten – zeker als ze straks fulltime voor de klas staan – en tevens een toegevoegde waarde die Codarts als lerarenopleiding kan bieden: het faciliteren van ruim voldoende tijd om studenten – door alle lagen en leerjaren van de opleiding heen – vernieuwende didactiek zich eigen te laten maken.
Ik daag andere lerarenopleidingen uit om meer met gamification in het curriculum te gaan doen. Codarts laat zien hoe het kan!