Donderdag 22 september a.s. starten ongeveer 65 Pabo Leerjaar 2 studenten met een nieuwe, gegamificeerde module over storytelling. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Mission Start en de Fontys Pabo opleiding in Tilburg.
Ontdek het verhaal
In samenwerking met drie betrokken collega’s van de Fontys Pabo in Tilburg – Bernolf Kramer, Wilbert Simonse en Fleur Geenen – hebben we op verzoek van Erasmusfestival Brabant een hybride spelconcept bedacht dat in drie ronden wordt gespeeld. In de eerste ronde gaan studenten in tweetallen een verhalen ervaren op een erfgoedlocatie in Noord-Brabant. In de tweede ronde gaan ze vervolgens een lessenreeks ontwerpen, waarbij gebruik gemaakt moet worden van storytelling. De lessen worden uitgevoerd in de stageklas. In de derde ronde presenteren alle studenten hun ontwerpen en ervaringen op de Pabo. De beste presentaties gaan door naar de finale (op dezelfde dag). De winnaar krijgt een ticket voor het Erasmus festival in Amsterdam. Als onderdeel van de game delen alle studenten hun verhalen op de site van Ontdek het verhaal.
Erasmus Festival
Het bestuur van Erasmus Festival Brabant heeft als opdrachtgever de betreffende Pabo benaderd met het verzoek studenten te vragen om eigentijds onderwijs te ontwerpen rondom de uitreiking van de Erasmusprijs. Dit jaar reikt Koning Willem Alexander op 8 december a.s. de Erasmusprijs uit aan de Britse schrijfster Dame Antonia Susan Byatt (1936). Zij ontvangt de prijs voor haar bevlogen bijdrage aan het genre ‘Life Writing’, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat historische romans, biografieën en autobiografieën omvat. De Erasmusprijs is een prestigieuze Europese cultuurprijs die al vanaf 1958 bestaat en wordt toegekend aan mensen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd op cultureel, sociaal en sociaal wetenschappelijk gebied.
Activiteiten
Omdat Erasmus, de naamgever van de prijs, Brabantse wortels heeft (hij zat in ‘s-Hertogenbosch op het Stedelijk Gymnasium) zijn er aansluitend op die prijsuitreiking ook in Noord-Brabant jaarlijks diverse activiteiten waarbij het gedachtegoed van Erasmus gekoppeld wordt aan dat van de prijswinnaar. Naast debatten, films, exposities en theater is er elk jaar een educatief programma dat samen met scholen en opleidingen ontwikkeld en uitgevoerd wordt. En dit jaar gaat dat dus over levensverhalen. In de lessen op de Pabo wordt aandacht besteed aan ‘oral history’, bronnen en beeldvormers vanuit geschiedenis, verhalen vanuit taal en het unieke verhaal van iedere persoon vanuit het vakgebied levensbeschouwing.
Erfgoed locaties
Verder wordt er nauw samengewerkt met Dieuwertje de Nigtere van Erfgoed Brabant. Zij heeft bijzondere locaties bereid gevonden om mee te werken en de tweedejaars Pabo studenten onder te dompelen in een historisch persoonlijk verhaal. Deze onderdompeling staat komende week als aftrap op het programma. We zijn erg benieuwd naar de reacties!