De laatste van drie sessies op de NOT 2015 werd ingevuld door Michiel van Eunen, gamification expert. Hij nam de zaal mee in het waarom van gamification en wat je als leerkracht/docent ermee kunt doen.
We spenderen miljoenen uren aan games en gaming is niet alleen leuk, maar ook hard werken! Dat laatste is kennelijk geen probleem, gezien de zovele games die er zijn en waar jongeren (en ook ouderen) heel veel tijd aan spenderen. Meer tijd zelfs dan alle uren opgeteld die je op de middelbare school doorloopt. Michiel sprak over twee media paradigma’s. Het oude paradigma van de jaren tachtig, waarin je passief naar televisie keek en iets kreeg voorgeschoteld wat door anderen is bedacht. Met de komst van de computer is dit paradigma inmiddels verschoven naar een nieuw media paradigma: zelf actief zijn, eigen content maken en onbeperkte keuzes. Jongeren groeien op in een digitale wereld, zijn gewend om te kiezen en vragen om een andere manier van ‘binden’, een interactieve benadering. Dat vinden we sterk terug in gamification, dat elementen uit games gebruikt om spelers te activeren. De bedoeling is een omgeving te scheppen waarin niet verveling of frustratie ontstaan, maar flow (een state of mind waarin je zo lekker in een bepaalde activiteit zit, dat je alles om je heen vergeet). Wat kan je als lesgevende collega’s hiermee? Gamification vertalen we naar spelconcepten. Niet alleen digitale spelconcepten, maar ook fysiek. Je kunt proberen je eigen spelconcept te ontwerpen, of een bestaand spelconcept te gebruiken en aan te passen. Dat laatste is in veel gevallen nodig, om het op maat te krijgen voor je eigen doelgroep. Voor good practices en een leuke, leerzame introductie kun je natuurlijk bij Mission Start terecht. Voor een complete cursus game design kun je bijvoorbeeld op Coursera terecht (de gamification course van Kevin Werbach bijvoorbeeld). Het leuke van gamification is dat elke docent ermee aan de slag kan, in welke onderwijssector dan ook.
Hiermee zit de NOT 2015 er jammer genoeg op! We hebben drie keer een volle zaal met 60 man gehad en daarmee ruim 180 collega’s binnen en buiten het onderwijs een introductie op gamification mogen geven. Namens Mission Start hartelijk dank aan Michiel, Jasper en Maarten die afgelopen week hun visie en voorbeelden op de beursvloer met iedereen hebben gedeeld.