In een interessant Amerikaans artikel wordt de opkomst van Europese (en met name Duitse) bordspellen beschouwd. De Verenigde Staten kennen een eigen board game (sub)cultuur waar niet alleen veel geld in omgaat, maar ook honderdduizenden jonge en volwassen spelers die veel plezier beleven aan diverse bord- en kaartspellen. Wat valt op? De euro board games zitten vernuftig in elkaar.
Phil Eklund
Een van de grote namen in board game design is Phil Eklund. Hij komt uit de VS, maar is sinds jaar en dag werkzaam in Duitsland. Aardig om te weten is dat Phil helemaal niet zo houdt van competitie gedreven games. Samen met andere designers heeft hij een stempel gedrukt op bord- en kaartspellen die in Europa succesvol zijn.
Euro board games
Een typisch Europees bordspel, zoals de Kolonisten van Catan, kenmerkt zich door willekeurige bordelementen, een flexibel scoringssysteem en een rustige sfeer met houten bordstukken. De gameplay is mild agressief. Spelers vallen elkaar niet direct aan, zoals bij Risk, maar bouwen iets op in het spel. Monopoly is berucht om het feit vriendschappen te kunnen beëindigen. Spelers zijn in direct conflict met elkaar: er vallen spelers af gedurende het spel. Het Europese bordspel vindt dat laatste eigenlijk maar niets. Iedereen kan blijven meedoen tot het einde, wanneer de punten worden geteld en de winnaar dan pas bekend is.
Coöperatieve spellen
Aanverwant aan deze stroming of misschien wel een substroming binnen het Europees bordspel zijn de coöperatieve spellen. In het onderwijs zijn dit soort games geliefd, omdat ze samenwerking stimuleren bij leerlingen. Een leuk voorbeeld is Flashpoint, waarbij spelers samen spelen tegen het spelbord. In een aantal ronden moeten zij zo veel mogelijk slachtoffers redden uit een huis dat in brand staat. Elke ronde wordt het lastiger om dit voor elkaar te krijgen.
Fysieke spelconcepten
Bord- en kaartspellen zijn een leuke en gemakkelijke manier om gamification in de klas toe te passen. Met een Mens-erger-je-niet spel kun je al aan de slag. Je hebt alleen vraag- en opdrachtkaartjes nodig om leerlingen spellingsregels, rekensommen of kennisvragen te laten oefenen. Maar kijk ook eens naar titels die avontuurlijker zijn, zoals Eight Minute Empire.
Op Gamification Conferentie 2018 vind je veel fysieke spelconcepten en kun je experts direct om advies vragen hoe deze spellen in de klas te gebruiken. De conferentie is op dinsdag 9 oktober a.s. op het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch.