In Gamification in de klas (2014) staat o.a. het ontwerpen van een digitale leeromgeving met gamification plugins centraal. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder. Sommige plugins voor een zogenaamd blended spelconcept bestaan nog steeds, anderen worden niet meer onderhouden. Sinds dit voorjaar is er gelukkig een nieuwe plugin die naar eigen zeggen een totaal oplossing biedt. In deze blog nemen we Gamipress onder de loep.
Blended spelconcept
Een blended spelconcept is een game die je deels fysiek in de klas uitvoert, waarbij leerlingen gemaakte opdrachten uiteindelijk inleveren op een digitale leeromgeving. Door het inleveren van opdrachten kunnen leerlingen met punten, badges of virtueel geld beloningen kopen die zij vervolgens in de klas inzetten om het spel te winnen. Zo’n spel kan bijvoorbeeld Monopoly zijn. Door in dit geval opdrachten goed te maken en op tijd in te leveren kun je extra speelgeld, gebouwen (huizen, hotels) en andere voordelen (bescherming tegen de gevangenis of belasting) verdienen.
WordPress en GamiPress
WordPress is een gratis platform om een digitale leeromgeving te bouwen. GamiPress is een plugin voor WordPress, die je vrij kunt downloaden. Met GamiPress kun je beloningssystemen opzetten die leerlingen aanzetten tot bovengenoemde gewenste acties. Het voordeel van GamiPress is dat je geen aparte plugins nodig hebt om punten of badges te maken en GamiPress automatisch beloningen kan uitdelen. Bekijk hier hoe je kunt beginnen.
Nota bene voor de kenners: Alle features van BadgeOS en myCRED zitten in GamiPress.
Sterke punten van GamiPress
Het gebruik van deze plugin heeft een aantal voordelen:
Besef wel dat GamiPress ‘slechts’ het middel is om jouw spelconcept (gedeeltelijk) weer te geven en uit te voeren. Als docent moet je nog steeds eerst nadenken over het spelconcept en alle ontwerpkeuzen die in dit proces gemaakt moeten worden. Dit doet GamiPress niet voor je!
Zwakke punten van GamiPress
Ik zie ook een aantal nadelen van deze plugin:
Los van deze nadelen, staat dit issue open: GamiPress heeft (nog) geen bewezen stresstest achter de rug. Werkt het als er bijvoorbeeld 30 leerlingen of meerdere klassen tegelijk inloggen? Verder ben je afhankelijk van de ontwikkelaar of en in welke mate de plugin wordt onderhouden in de toekomst.
Alternatieven
Het moge duidelijk zijn: een blended spelconcept kan alleen succesvol zijn als de digitale componenten ervan ook werken. Als dat niet zo is of niet duidelijk, dan kun je het anders aanpakken. Punten en badges kun je in de klas uitdelen aan leerlingen. Een leaderboard is op een A3’tje af te drukken of in een Google sheet zo gemaakt en online deelbaar. Ik ben zelf inmiddels gecharmeerd van Microsoft Teams. Dit is What’s App, maar dan AVG proof (onderdeel van Office 365). Het nodigt leerlingen uit tot sociale interactie, iets wat GamiPress zelf niet doet.
Conclusie
In het geval van GamiPress lijken de nadelen op te wegen tegen de voordelen. Dit is, denk ik, zeker zo als je als docent weinig tijd beschikbaar hebt om een spelconcept te ontwikkelen en weinig ervaring hebt met WordPress.
Wil je met deze plugin aan de slag, lees dan zeker deze blog: Beginnersfouten met WordPress.
Voor docenten die ervaren WordPress gebruikers zijn (waarschijnlijk een kleine groep collega’s) kan GamiPress misschien toch uitkomst bieden, omdat er zo weinig uitgebreide actuele gamification plugins zijn en WordPress een eigentijds platform is met aantrekkelijke (betaalde) site designs.