In het nieuwe schooljaar worden er weer veel nieuwe spelconcepten ontworpen. Niet alleen door educatieve ontwikkelaars, maar ook door leraren. Vaak ben je geneigd om vooral te focussen op de content. Voor leerlingen maakt het zeker evenveel uit hoe een spel er visueel uitziet. Een aantrekkelijke vormgeving (aesthetic) bepaalt mede of zij willen blijven spelen. Als je zelf geen grafisch vormgever bent, dan is het fijn om enig houvast te hebben in waar je op kunt letten bij het vormgeven van je eigen spelconcept. Deze blog biedt tips om mee aan de slag te gaan.
Visie
Een vormgeving is een set van consistente regels die worden toepast. Denk hierbij aan regels rondom vormen, kleuren en lettertype. Deze moet je bij elkaar zien te vinden. Wat wil je uitstralen? Een speelse leeromgeving of meer formeel? Welke games speelt je doelgroep? Wat zijn zij ongeveer gewend om te zien qua vormgeving? Welke beeldelementen vallen daar in op? Ook moet je consequent regels toepassen. Bijvoorbeeld werken met hetzelfde lettertype, dezelfde kleuren en lettergrootte voor alinea’s, kopjes en andere tekstelementen. Kijk eens bij Google, hoe zij hun visie op ontwerp in de vorm van Material Design toepassen.
Alleen al de keuze van een lettertype maakt iets uit.
Details
Een badge of achievement behalen is belangrijk. Deze boodschap kun je subtiel benadrukken door in het ontwerp extra te letten op de details. Zo kwam ik bij Flipgrid deze badges tegen die leraren kunnen halen door actief te zijn. Je ziet een strakke, kleurrijke vormgeving. Beide badges zijn niet gelijk, zie afbeelding. De eerste (linkse) badge is voor een beginner. De andere badge is voor als je gevorderd bent. De symbolen op de badge en de kleuren maken dat visueel meteen duidelijk. Dit zijn geen lelijke badges, maar mooie badges die in het oog springen.
Wat verder opvalt is dat de ontwerpen variëren voor verschillende beloningen:
Tests
Naast visie en details is het belangrijk om te checken tijdens het spelen of het ontwerp inderdaad bij leerlingen in de smaak valt en wat je eventueel kunt verbeteren. Vraag aan leerlingen om heel kritisch te zijn.
Tips om de vormgeving aan te pakken
Een aantal tools en resources die je kunt gebruiken voor het vormgeven en kiezen van beeldmateriaal:
Probeer deze Badge Builder eens uit ter inspiratie.
Tot slot
Op basis van mijn eigen ontwerpervaring wil ik je nog meegeven:
Besteed voldoende tijd aan de vormgeving van je spelconcept. Het komt tegemoet aan wat leerlingen al gewend zijn van games en platformen die zij gebruiken en het maakt indruk op ze: “Hé, op school kan het dus ook!”