Hoe kun je eerstejaars leerlingen vmbo Basis- en Kader motiveren om het dierenrijk te bestuderen?
Met een FlipQuiz is het mogelijk om je klas in kleine teams te verdelen die strijden om de punten in een quiz. Katia de Prins van VMBO ’t Venster in Arnhem weet er alles van! Met behulp van FlipQuiz maak je gemakkelijkere en moeilijkere vragen aan die op het scherm in de klas gekozen kunnen worden. Vervolgens geef je elk team een gelamineerd A4’tje dat ze als schrijfbordje kunnen gebruiken. Bij een goed antwoord verdient elk team het aantal punten dat bij de vraag hoort. De punten houd je live bij, zodat alle leerlingen kunnen zien hoe de teams er voor staan. FlipQuiz is te gebruiken voor elk vak.
Waarom gamification in deze pilot werkte
1. Competitie
Leerlingen vinden het soms leuk om tegen elkaar te strijden.
2. Variatie in de les
Niet elke les hoeft een game te zijn, maar waarom zouden leerlingen alleen maar uit het boek moeten leren? Dat vinden ze juist zo saai! Met behulp van gamification kun je je eigen lessen afwisselen door een spelconcept of speelse werkvorm in te zetten.
3. Differentiatie
FlipQuiz stimuleert leerlingen om lastige(re) vragen te kiezen, omdat je hiermee meer punten kunt verdienen dan bij het beantwoorden van gemakkelijke(re) vragen.
Wat er nog verbeterd dient te worden
Uiteraard kun je nog verder sleutelen aan dit spelconcept: meer vragen en andere soorten vragen inzetten, een kleinere of grotere variant van de quiz bedenken enz. Nu speelde de klas deze quiz de gehele les en werd de quiz ingezet als herhalingsoefening (uiteraard een beproefde methode). Het is spannend om eens uit te proberen of je met een quiz leerlingen ook kunt triggeren om nieuwe feiten en begrippen te gaan leren.
Van good practice naar best practice
Hoewel er geen meting op (groei van) motivatie is gedaan, was de betreffende klas met leerlingen erg enthousiast. Wellicht kun je met een kleine, eenvoudige effectmeting (tevredenheid van leerlingen meten aan het einde van de les met bijvoorbeeld smileys) al resultaat in kaart brengen. Je verzamelt dan weliswaar geen wetenschappelijk, maar wel praktisch bewijs.
Conclusie
Een leuk, motiverend spelconcept om (in dit geval) leerinhoud te herhalen, dat door elke leerkracht of docent gebruikt kan worden.