Op dinsdag 9 oktober a.s. organiseert Mission Start voor de derde keer weer een landelijke conferentie over gamification voor het onderwijsveld. Aan het programma wordt achter de schermen hard gewerkt. In deze blog meer informatie over de eerste namen die we aan onze conferentie hebben weten te verbinden.
Praktische informatie
De conferentie start om 10.00 u. met een inloop. De opening vindt plaats om 10.30 u. In de middag ronden we om 16.00 u. af. Locatie is het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch.
Dagvoorzitter
Inez Groen (Gamified Life) zal voor de tweede keer de conferentie hosten. Inez is spelfanaat, enthousiast, maar ook lekker nuchter en kritisch. Met haar frisse blik neemt ze alle deelnemers weer op sleeptouw gedurende de conferentiedag.
Keynotes
Gerben Bakker en Stijn Folkerts passen op hun school in Rotterdam gamification toe in de betavakken. Met Boemlauw Natuurkunde proberen zij leerlingen betrokken te houden bij de (soms taaie) leerstof. Hoe hen dit lukt? Daar gaan zij over vertellen in de eerste korte talk van deze conferentie. In de tweede keynote is er aandacht voor een werkvorm die he-le-maal hot is in het onderwijs: Escaperoom. Michiel van Eunen (Performance Solutions) deelt zijn ervaringen over het spelen van dit spelconcept, dat in elk vakgebied kan worden ingezet.
De keynotes zitten gespreid over de conferentiedag (10.30 u. en 13.00 u.) en duren 20 minuten.
Werksessies
De workshops van vorig jaar zijn iets ingekort, naar 60 minuten. Je komt een mix tegen van bekende en nieuwe onderwerpen. Een greep uit de werksessies:
Autonomie-ondersteunende gamification: De Skill Tree
Een skill tree is een visuele manier om leerlingen keuzes te laten maken en voortgang te laten zien in een vak op school. In deze werksessie leer je hoe je zelf een skill tree kunt maken, op basis van een lessenreeks. Door Gerben Bakker en Stijn Folkerts (CSG Melanchthon).
Differentiëren met gamification: Klas als team
Ervaar de kracht van gamification met de werkvorm ‘klas als team’. Gerben en Stijn zetten deze leuke werkvorm in voor de betavakken op hun middelbare school in Rotterdam.
Microbit STEAM Cup
Met de Microbit kun je leerlingen laten programmeren, creatief denken en samenwerken op een concrete en leuke manier. In deze werksessie hoor en zie je er alles over. Deze werksessie wordt verzorgd door Richard Meijer (Randsteden IT), die nog een tweede werksessie in petto heeft. Meer daarover later…
De lijst met werksessies wordt ondertussen verder aangevuld.
Open Space
In deze ruimte kun je hands-on games spelen en gamification experts aan de tand voelen. Zo is er escapeVRoom te bewonderen, kun je advies inwinnen over bruikbare bord- en kaartspellen, video games spelen die aan lesinhoud gekoppeld kunnen worden, vliegen met drones en nog veel meer. De Open Space kun je in plaats van een werksessie bezoeken.
Definitieve programma
Aan het programma wordt continu gewerkt. Omdat de conferentie al in oktober plaatsvindt en we in de zomervakantie weinig promotie kunnen maken, zul je beetje bij beetje geïnformeerd worden over het programma. Het definitieve programma is nog dit schooljaar bekend.
Aanmelden
Via de conferentiepagina kun je je aanmelden voor Gamification Conferentie 2018.