Vorig jaar september kwam mijn studieboek Gamification in de klas uit. Eén jaar geleden dus. Tijd om even terug te blikken op de release van dit boek, de reacties en wat er daarna allemaal nog gebeurde.
Waarom een boek over gamification?
Nog niet eerder was er een boek geschreven voor het onderwijs in Nederland over hoe je gamification kunt ontwerpen voor gebruik in de klas. Ik zag zoiets als ‘een gat in de markt’, maar games zijn ook een passie en ik ben eigenlijk sinds de middelbare school al geprikkeld door de vraag waarom er in de klas zo weinig met leuke spelconcepten wordt gedaan. Dat laatste klinkt natuurlijk niet zo positief. Het is echter geen verwijt, eerder een constatering, waar je actie op kunt ondernemen. Ik heb dit gedaan door een studieboek te schrijven voor leerkrachten, docenten en studenten van lerarenopleidingen om handvatten te bieden voor het ontwerpen van motiverende spelconcepten.
De release
Het boek is uitgegeven door School voor de Toekomst en gefinancieerd door het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. In september verscheen het boek voor het eerst bij Managementboek.nl en Libris. Bij Libris verscheen ook de digitale PDF versie van mijn boek. Tot slot volgde ook nog Bol.com uiteraard.
Verkoop
Het boek heeft een eerste oplage van 750 fysieke exemplaren. In het schooljaar 2014-2015 is ongeveer de helft van deze oplage verkocht. De verkoop is ruim 90% buiten het Koning Willem I College gerealiseerd. Ik kijk met een tevreden en dankbaar gevoel terug op de verkoop in het afgelopen jaar.
Recensies
Ik had mijn boek naar verschillende collega’s in het onderwijsveld gestuurd. Edublogger Wilfred Rubens was de eerste die een uitgebreide review van Gamification in de klas schreef. Namens Biblion (koepelorganisatie van de Nederlandse bibliotheken) werkte Mart Seerden ook een recensie uit en kwam er een korte impressie van mijn boek in de Vives te staan. De reviews waren – zonder uitzondering – positief.
Community, presentaties en workshops
Al voordat mijn boek uitkwam ben ik begonnen met het ‘bouwen’ van Mission Start. In eerste instantie was deze community bedoeld als nazorg. Inmiddels is Mission Start veel meer dan dat, met dank aan alle leden en ambassadeurs. Gamification in de klas krijgt in het voorjaar van 2016 een extra (vijfde) DLC, in de vorm van een nieuwe kleine publicatie. Nieuwsgierig? Houd dit blog in de gaten.
Ik wil, bij dezen, iedereen die het boek heeft aangeschaft hartelijk danken. Wil je het boek bekijken of aanschaffen, surf dan naar de website van Gamification in de klas.