Op het blog van Mission Start kwamen ze al eens eerder te sprake: drones in het techniekonderwijs. Deze vliegende robots zijn nog steeds super hot, de media bericht er vaak over en in Nederland zijn er bijvoorbeeld op mbo scholen al verschillende projecten met drones aan de gang. Nu is er ook de Drone Cup, met de eerste drone race tussen twee scholen in het primair onderwijs!
Hybride spelconcept: de Drone Cup
Stel je eens voor. Leerlingen of studenten gaan in teams hun eigen drone en parcours bouwen, om met (of tegen) elkaar én met (of tegen) leerlingen van andere scholen te racen. Dit is – in een notendop – de opzet van de Drone Cup. Afhankelijk van de onderwijsvisie van de betreffende school kan er gekozen worden voor competitie en-of samenwerkingselementen. De Drone Cup hoeft niet per se over racen te gaan. Een uitdaging in de vorm van een (echte) opdrachtgever (bijvoorbeeld ‘Bouw een werkende pakketjesdrone’) kan natuurlijk ook. In de eerste pilot ligt de focus wel op het racen, omdat dit leerlingen erg aanspreekt en ze zich uitgedaagd zullen voelen om hun creativiteit te benutten.
Deze succesformule kan in het PO, VO, MBO en HBO worden uitgevoerd. Bekijk de website van de Drone Cup.
DRONEKHANA ONE
Om toch héél even te laten zien waarom drones zo cool zijn, deze video…!
Girl power
Drones zijn niet alleen ‘een ding voor jongens’. De Drone Cup is ook speciaal bedoeld voor meiden. Gamification speelt hierbij een belangrijke rol, met name door in te spelen op keuzevrijheid en samenwerking in teams.
Eerste drone race tussen scholen in het basisonderwijs
Het pilotteam bestaat uit twee vierdejaars studenten van de Fontys Pabo Tilburg – Tim Vissers en Jordy van Loon – aangevuld met ondernemer Lars Sang Mo Boom en gamification expert Sem van Geffen. Lars en Sem hebben een faciliterende rol op de achtergrond. Tim en Jordy ontwerpen een lessenreeks op maat voor de Drone Cup en voeren deze uit. De pilotscholen worden in oktober bekend gemaakt op de betreffende website. De pilot van de Drone Cup wordt begin februari 2017 afgesloten met de eerste drone race tussen twee basisscholen in Nederland.
Best practice
Wat voegt de Drone Cup toe aan de doelen van Mission Start? In onze community hebben we al verschillende goede voorbeelden (good practices) van gamification beschikbaar. Concrete spelconcepten in de klas waarvan de betreffende docenten zeggen dat ze prima werken. We hopen met de Drone Cup een best practice te kunnen creëren. Aan een best practice voegen we namelijk nog meer bewijslast toe: in het geval van de Drone Cup wetenschappelijk onderzoek naar creativiteitsbevordering met behulp van gamification, inclusief publicatie in een Engelstalig tijdschrift.
Op de hoogte blijven van de Drone Cup? Meld je aan voor de Nieuwsbrief Gamification.