Welkom in de wereld van Hearthstone. De taverne is geopend om tegenspelers te verslaan in een boeiend digitaal kaartspel vol met wonderlijke wezens, magische spreuken, strategische decks en beetje geluk. Alleen maar leuk als hobby in je vrije tijd of kunnen we er ook iets mee voor in de klas?!
World of Warcraft
Wie Hearthstone zegt, begint bij World of Warcraft, een massively multiplayer online role-playing game (MMORPG). In deze game kies je een held die in een eindeloze fantasywereld op ontdekkingsreis gaat, vecht tegen monsters en andere helden, zich ontwikkelt (waar honderden speluren in gaan zitten) en in een clan (groep medespelers) kan meedoen. Deze wereld is in Hearthstone teruggebracht tot een kaartspel, waarin je probeert om je tegenstander te verslaan.
Recentelijk kwam er een nieuwe uitbreiding: Whispers of the Old Gods. De introductie – met een leuk stukje storytelling – is ook aardig om even te bekijken.
Inspiratie
In alle oprechtheid geloof ik dat we met dit spelconcept iets kunnen doen. Misschien niet direct met Hearthstone zelf, maar misschien wel met het idee van achter deze game en dan doorvertaald naar de klas. Een educatief inzetbare Hearthstone game: de aantrekkingskracht van Hearthstone, in het Nederlands, met fysieke speelkaarten (dus niet digitaal) en in het begin slechts één basisdeck voor alle leerlingen om het spelen van het spel snel in de vingers te krijgen.
1. Een fysiek kaartspel gekoppeld aan een vak
Zoals in elk kaartspel heb je te maken met een spelersbeurt, die je kunt manipuleren. Bijvoorbeeld: beantwoord eerst een kennis- of inzichtsvraag, voordat je mag spelen. Een correct antwoord levert je direct 1 extra mana op of een speciale kaart die je goed kunt gebruiken (niet te krachtig haha).
2. Speelkaarten verdienen door huiswerk en/of langere opdrachten te maken
Het is leuk om nieuwe speelkaarten te verdienen, die niet in je standaard deck zitten, maar jouw totale verzameling van speelkaarten wel sterker maken. Koppel dit aan huiswerk of een lange opdracht inleveren, voortgang boeken bij een bepaald project en je hebt een loyaliteitsprogramma.
3. Organiseer een competitie of toernooi voor alle leerlingen
Maak verschillende liga’s zodat leerlingen zich qua opgedane kennis en inzicht (leerdoelen, leerinhoud) kunnen meten met ongeveer even sterke tegenstanders.
Om dit idee te laten werken voor jouw eigen leerlingen, is het belangrijk om…
Ook is het belangrijk om de gekoppelde leeractiviteiten en daarbinnen alle vragen /doe-opdrachten goed te blijven afwisselen. Dan blijft het spelen leuk. Wie weet ga je daarna nog uitbreidingssets bedenken (of door je klas laten maken), zoals bij Hearthstone, Whispers of the Old Gods.
Maf of tof idee?
De wereld van gamification is net zo oneindig als de wereld van Hearthstone. Het houdt op bij de grenzen van je eigen creativiteit en doorzettingsvermogen. Het maken van een dergelijk kaartspel is natuurlijk alles behalve een kleine en gemakkelijke klus. Het is – vanuit dat perspectief – een behoorlijk maf idee, ja. De vraag “Werkt het wel?” kun je echter pas goed beantwoorden, als je het hebt uitgeprobeerd. Het kan dus ook een heel tof idee zijn, dat aanslaat. Daarom hoop ik niet dat ik de enige ben die met dit soort ideeën rondloopt.
Welke school, uitgever en spelmaker slaan samen de handen eens ineen?