Liefhebbers weten het al. Dit weekend vindt weer de grootste gamebeurs ter wereld plaats in Los Angeles, de E3. Vanuit Mission Start proberen we verbinding tussen (video) games en het onderwijs te maken. Hieronder lees je waarom het ook voor jou als leerkracht of docent de moeite waard is om ‘al dat game nieuws’ de komende paar dagen goed in de gaten te houden!
Nieuwe games = nieuwe ideeën
Game studio’s moeten blijven vernieuwen om te kunnen overleven in een zeer competitieve markt. Reken maar dat er op de E3 weer nieuwe snufjes (in de vorm van game mechanismen) en misschien zelfs wel (ver)nieuwe(nde) spelconcepten worden gepresenteerd. Games zijn niet alleen een bron van inspiratie en ‘de kunst afkijken’. Je kunt wellicht zelfs bepaalde games direct gebruiken in de klas. Lukt dit niet, dan brengen ze je mogelijk op ideeën voor je eigen spelconcept.
Parallellen tussen de game-industrie en het onderwijs
Er zijn genoeg verschillen, maar zeker ook overeenkomsten tussen de game-industrie en het onderwijs. In de gamewereld zie je steeds vaker dat het publiek al heel vroeg in het ontwikkelproces van games betrokken wordt bij het maken van het spel. Begrippen als ‘pre-alpha access’ (toegang tot het spel in een zeer vroege versie) en ‘beta testing’ (het bijna uitontwikkelde spel spelen om te testen) ken je wellicht. Het onderwijs heeft hier – in wellicht een iets andere vorm – ook mee te maken. Leerkrachten en docenten moeten hun leerinhoud continu updaten en er is weinig tijd om uitgebreid te ontwikkelen. Je zou kunnen zeggen dat leerinhoud in een permanente beta-status verkeerd. Het idee om leerlingen zo vroeg mogelijk bij een spelconcept te betrekken, kan van de game-industrie worden overgenomen. Niet alleen geef je leerlingen een stem in hoe het spelconcept uiteindelijk wordt, maar ook kun je eventuele fouten eerder opsporen en experimenteren met ideeën die jij hebt voor het spel. De E3 moet je zien als een zandbak waar je jaarlijks ‘in mag’, om leuke ideeën op te doen.
De brug tussen games en onderwijs: motivatie
Wat maakt leren leuk? Antwoorden zijn te vinden door het laten spelen en zelf spelen van (video) games. Waarom zijn sommige games zo ontzettend motiverend? Waarom kun je ze uren en uren spelen? Ze bieden voor veel spelers een perfecte mix van autonomie, competentie en relatie (self-determination theory). We praten hier over de psychologische basisbehoeften die ieder mens heeft. Elke leerkracht of docent weet dat deze behoeften vervuld moeten worden om kinderen optimaal te laten leren. Motivatie is een motor, catalysator van leren. Het verbinden en integreren van spelen en leren in een (educatief) spelconcept is waar gamification om draait. Waarbij het ontwerpen van het spel minstens even belangrijk is als het ontwerpen van de leeractiviteiten.
Genoeg gepraat! Houd deze sites in de gaten voor groot en klein game nieuws: Gamer.nl, Game Informer en GameSpot. De persconferenties met nieuws en gameplay starten in het weekend op 15 juni a.s. De E3 beurs loopt van 16 t/m 18 juni a.s.