Een van de trending onderwerpen uit het vorige jaar is natuurlijk de Bitcoin, gevolgd door andere cryptovaluta die soms heel hard zijn gestegen (of juist gedaald) qua waarde. Met name de doelgroep jongeren zit actief in deze wereld te handelen. Scholen weten misschien niet altijd even goed raad met deze actualiteit. Waarschuwen voor risico’s doe je het liefst niet met een opgestoken vingertje. Gelukkig is er gamification om leerkrachten en docenten te helpen.
Bitcoin Game
Begin januari heb ik een spelconcept bedacht voor in de klas om leerlingen de leuke kant, maar ook de risico’s te laten ervaren van het handelen in cryptovaluta. Ik ben zelf (bescheiden) actief op de cryptovalutamarkt en wat ik daar tot nu toe heb meegemaakt zijn zowel winsten als verliezen. Mij valt op dat jongeren het lastig vinden om uit te leggen (dus ook om te begrijpen) hoe de technologie achter de cryptovaluta werkt en wat je daarmee precies kunt doen. Dus een stuk voorlichting geven daarover is zeker niet verkeerd. Anders stap je in iets wat je helemaal niet begrijpt (denk aan aandelen of ingewikkelde beleggingsproducten). Daarom gaat de Bitcoin Game vergezeld van een lespakket, waarin ook uitleg over de blockchain wordt gegeven en wat de toepassingsmogelijkheden zijn.
Ontwerp van de Bitcoin Game
In het spelconcept heb ik een aantal belangrijke ontwerpkeuzes gemaakt, die ik hieronder kort zal uitleggen.
Type spelconcept
Allereerst heb ik mijzelf afgevraagd wat voor type spelconcept de Bitcoin Game moet worden. Ik heb gekozen voor een fysiek spelconcept in de vorm van een kaartspel, omdat de belangrijkste kenmerk van de Bitcoin Game het gokken op de wisselkoers van cryptovaluta is. Mijn inspiratie is het kaartspelletje ‘Hoger of Lager’, waarbij je steeds moet raden of de volgende kaart van de stapel hoger of lager is dan de kaart die op tafel ligt. (Source: Corona Aktien)
Core Dynamics en Design Keys
Ten tweede heb ik gekeken naar de Core Dynamics en Design Keys. De Core Dynamics gaan over wat voor speldoelen horen bij de Bitcoin Game. In elk geval voorspellen (het gokken), handelen (in cryptovaluta) en overleven (niet failliet gaan). Tijdens het bedenken en uitwerken van de spelregels ben ik hier op gaan focussen. De Design Keys gaan over algemene spelkenmerken. De Bitcoin Game speel je met elkaar (multiplayer), waarbij een ingebouwde co-op (samenwerking in teams) zit. Het spel draait dus niet alleen maar om competitie. Je speelt in een team van twee spelers tegen een ander team. Ik heb gekozen om geen privileges (uitzonderingen op de spelregels) toe te voegen, omdat dit het spel onnodig moeilijk maakt.
Tot slot heb ik twee spelmodi toegevoegd. Een variant voor beginners (Easy Mode) met twee cryptovaluta om mee te handelen en een variant voor gevorderden (Hard Mode) met maar liefst vier verschillende crypto munten. In deze laatste variant moet je als speler in elke ronde veel meer wisselkoersen in de gaten houden, om op het juiste moment te kunnen toeslaan met het kopen of verkopen van crypto munten.
Meer over deze ontwerpkeuzes kun je lezen in de publicatie Gids voor Gamification (2016).
Beperkingen
Uiteraard heeft de Bitcoin Game ook een aantal beperkingen, zoals in elk spel. De Bitcoin Game is een versimpeling van de werkelijkheid. Extreme schommelingen in de koers zitten in het spel, maar zijn puur en alleen op kans gebaseerd. Er worden geen munten door miners gewonnen. Elke cryptovaluta (ook bijvoorbeeld Litecoin en Verge) kun je direct omwisselen tegen euro’s, zonder vertraging. Er is geen sprake van onderlinge wisselkoers tussen cryptovaluta. De essentie van het spel is de ervaring dat je risico’s neemt (maar ook kunt afdekken) tijdens het handelen.
Release
Lespakket en Bitcoin Game zullen in februari a.s. gratis beschikbaar zijn via het speciale Bitcoin Game event op Mission Start. Er komt een versie voor MBO/VO scholen en een versie voor het basisonderwijs.
Conferentie
Triggert de Bitcoin Game je? Met gamification kun je nog veel meer leuke spelconcepten ontwerpen! Vanuit Mission Start is er een jaarlijkse uitwisseling met collega’s uit alle onderwijssectoren in Nederland.
Kom naar onze nieuwe conferentie in het najaar.