Wie een digitale leeromgeving wil gamificeren komt al snel bij WordPress uit. Dit content management systeem (ooit begonnen als simpele blogoplossing) biedt je een gemakkelijke manier om snel een site aan te maken en met behulp van gratis plugins er veel functionaliteit aan toe te voegen. Zonder dat je zelf hoeft te programmeren en honderden euro’s kwijt bent aan software. Toch liggen er meer dan genoeg valkuilen op de loer, als je ermee aan de slag gaat. In deze blog veel voorkomende beginnersfouten die zorgen voor onbereikbare, trage WordPress sites.
Allereerst: waar het online omgaat
Stuur je jongeren online om opdrachten uit te laten voeren, dan wil je graag dat:
Toch zijn er een aantal fouten te maken, die zorgen voor een negatieve ervaring.
1. Te ingewikkelde spelconcepten
De wereld van gamification ligt aan je voeten. XP, badges, awards, een webshop, coupons, uitzonderingen… ‘You want to have it all’. Maar, om te beginnen, kunnen leerlingen jouw ingenieus bedachte beloningssystemen nog wel volgen, als ze erg complex zijn?
Oplossingen:
2. Het gebruik van te veel plugins tegelijkertijd
In vol enthousiasme wordt de ene plugin na de andere plugin geïnstalleerd. Elke plugin brengt een eigen interface met zich mee en een aparte lay-out, die aangepast moet worden aan het thema van je site. Je to-do lijst wordt opeens onbedoeld een stuk langer.
Oplossingen:
3. Het gebruik van bepaalde plugins
Hoe gaaf een plugin ook is en hoe veel opties die het ook biedt, hier betaal je altijd een bepaalde prijs voor. Een plugin als BuddyPress staat berucht om zijn negatieve impact op laadsnelheid, maar dit geldt net zo goed voor combinaties van plugins. Bijvoorbeeld BadgeOs, myCRED en WooCommerce. Met een gemiddelde WiFi verbinding lukt het leerlingen dan niet om de site binnen een acceptabele tijd (een paar seconden) op hun scherm te krijgen.
Oplossingen:
Nog meer (geavanceerde) tips zijn het gebruik maken van CDN, krachtige caching en/of ‘managed WordPress hosting’.
Deze tips kan ik je uit eigen ervaring geven, omdat ik de onderliggende fouten in de afgelopen jaren zelf heb gemaakt bij verschillende gamification projecten. Wees niet bang om fouten te maken en experimenteer gerust met plugins (en het tweaken ervan), maar hopelijk heb ik je enkele basale missers kunnen besparen.