“Gamification? Oh, dat zijn badges en levels.” Dit is natuurlijk kort door de bocht, maar badges en levels zijn wel hele bekende gamemechanismen die bijvoorbeeld in een video game, maar ook in een digitale leeromgeving worden gebruikt. Wat kun je ermee als docent of ontwikkelaar?
Badges kun je zien als grafische symbolen voor bepaalde leerdoelen, die bijvoorbeeld in een opdracht zijn verwerkt. Door een opdracht uit te laten voeren, in te laten leveren en te beoordelen kun je zo`n badge toekennen aan een prestatie die een leerling heeft geleverd.
Met badges kun je ook heel aardig differentiëren. Bijvoorbeeld per opdracht een gouden, zilveren of bronzen badge instellen. De bronzen badge vertegenwoordigt het behalen van de minimale leerdoelen. Een leerling die voor zilver of goud wil gaan, moet voldoen aan extra eisen (wel haalbare eisen natuurlijk, anders frustreert het alleen maar).
Levels kun je zien als mate van competentie. Een competentie is een set van vaardigheden (incl. geïntegreerde kennis en houding) die je in staat stelt om een probleem effectief op te lossen. Op level 1 ben je nog een absolute beginner wat dit betreft en bij level 99 ben je een veteraan die de moeilijkste problemen aan kan. Door middel van levels kan een leerling zich letterlijk en figuurlijk “omhoog werken”.
Er is bijvoorbeeld al een universiteit in de VS die geen cijfers meer geeft, maar xp (experience points). Met xp kun je aangeven hoeveel punten je per beoordeelde opdracht krijgt, maar ook hoeveel punten je nog moet scoren om level up te gaan.
Ook een badge of combinatie van badges zou je kunnen gebruiken om leerlingen inzicht te geven in een bepaalde competentie. Een zogenaamde “competentie badge” bestaat dan uit een aantal badges die je moet halen om deze competentie te halen. Je kunt eigenlijk dus een heel systeem van badges opzetten, aan de hand van leerdoelen en eisen uit jouw curriculum.
Badges en levels kun je, tot slot, ook laten samenwerken. Als je differentieert op leerdoelen via verschillende kleuren badges (bijvoorbeeld goud, zilver, brons), dan zou je hier ook verschillende xp aan kunnen hangen.
Streef bij het laten verdienen van badges en levels naar een zo`n kort mogelijke feedback-loop om gamification interessant te houden voor de leerling. Verder moet je je er van bewust zijn dat alleen badges, levels en xp niet voldoende zijn om de motivatie van de leerling op langere termijn hoog te houden. De verdiende beloningen moeten ergens toe leiden. Het liefst ingezet kunnen worden in het spelconcept (speleconomie, storyline) waar badges, levels en xp deel vanuit maken.