Voor Kahoot! is Nederland de snelst groeiende markt na Noorwegen. Maar Kahoot! krijgt inmiddels serieuze concurrentie van andere tools waarmee je online quizes kunt bouwen en uitvoeren in de klas. In deze blogbijdrage bespreek ik twee nieuwe tools: Quizizz en Blubbr.
Quizizz
Deze online quiz tool lijkt erg op Kahoot! Je maakt een account aan en kunt direct aan de slag met je eerste quiz. Quizizz laat je een vraag formuleren, meerkeuzevragen invoeren, een bijbehorende afbeelding uploaden en de bedenktijd instellen. Uiteraard moet je nog even aangeven welk antwoord correct is. Het is helaas (nog) niet mogelijk om een YouTube video toe te voegen. Een feature die bij Kahoot! wel aanwezig is. Handig bij Quizizz is dat je meteen een preview van de vraag te zien krijgt. Het toevoegen van vragen is gemakkelijk. Ben je klaar, dan druk je op Finish en kun je de quiz online of privé zetten. Tot zo ver weinig onderscheid met Kahoot! Wat Quizizz interessant maakt, zijn de opties die je bij een quiz kunt instellen: het wel of niet door elkaar gooien van de vragen, wel of geen leaderboard tonen, optie om antwoorden te laten zien aan het eind van de quiz, wel of geen tijdsmeter en tot slot aan het eind van elke vraag een grappige ‘meme’. Dit laatste is eigenlijk een nutteloze toevoeging. Een leerling logt in via join.quizizz.com en voert een pincode in om bij de quiz te komen. De docent bepaalt wanneer de quiz start. Bij het beantwoorden van de vraag zie je als speler boven een balkje met een scoremeter die van 1000 punten terugloopt naar 0. Je ervaart hierdoor (extra) tijdsdruk, wat de quiz nog spannender maakt. Al met al lijkt Quizizz op een iets uitgebreidere versie van Kahoot!, afgezien van het ontbreken van de mogelijkheid om video aan de quiz toe te voegen.
Blubbr
What’s in a name? Blubbr is ook een online quiz tool, die zich in tegenstelling tot Kahoot! en Quizizz volledig toelegt op het maken van een (trivia) quiz met daarin YouTube video’s. Je zoekt en selecteert een video of meerdere video’s waar je meerkeuzevragen over stelt. Blubbr heeft een overzichtelijke interface om dit alles in één scherm te doen. Je kunt vragen toevoegen, nieuwe video’s zoeken en zelfs video’s inkorten (trimmen). Ben je klaar, dan klik je op I’m Done en de quiz is klaar. Blubbr laat je geen bedenktijd instellen. Dat is jammer, maar wellicht een feature voor een volgende versie. De quiz speel je solo. Je ziet vooraf en achteraf highscores van andere spelers, maar er is geen leaderboard waar je directe medespelers op ziet staan, zoals bij Kahoot! en Quizizz. Dit betekent wél dat je onafhankelijk van de leerkracht of docent een quiz kunt starten om te spelen. Uniek aan Blubbr is dat je kunt kiezen uit drie hulplijnen (zoals bij het bekende TV-spel Weekend Miljonairs). De eerste hulplijn is het wegstrepen van twee foute antwoorden. Een handige optie! De twee andere hulplijnen zijn de mogelijkheid om een tweet of Facebook bericht te sturen naar je vrienden en kennissen. Helaas zit er op het beantwoorden van een vraag een vaste tijdslimiet (van 30 seconden), zodat deze twee hulplijnen eigenlijk geen zin hebben. Blubbr richt zich als platform niet specifiek op het onderwijs. De nadruk ligt meer op fun, dan op leren, hoewel er al veel leerzame quizjes over uiteenlopende onderwerpen te vinden zijn.
Interessant? Lees ook deze blog: Digitale tools met gamification
Wil je een gratis live demonstratie van Quizizz en Blubbr? Kom dan dinsdag 23 juni a.s. om 15.30 u. naar School voor de Toekomst op het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens de Werkvormendag kun je deze tools beter leren kennen. Van 14.00 tot 15.00 u. is er ook een GameLab waarin je vragen over deze tools en je eigen spelconcept kunt stellen aan twee gamification experts: docent Joris van den Biggelaar en trainer/ontwikkelaar Sem van Geffen.