De heilige graal voor docenten die spelconcepten ontwerpen is het verhogen van intrinsieke motivatie bij leerlingen tijdens het spelconcept. In deze blog presenteer ik vijf tricks om dit te bereiken.
1. Bouw keuzevrijheid in
Geef in je vak, thema of project ruimte om leerlingen zelf een onderwerp of activiteit te laten kiezen. Je kunt ze zelf met ideeën laten komen, laten kiezen uit een aantal (door de docent) voorgeselecteerde onderwerpen met optie voor eigen inbreng of uit een gesloten aanbod. Laat in je spelconcept spelers zelf bepaalde keuzes maken. Eventueel kun je in je beloningssysteem onderscheid maken tussen gemakkelijkere en lastigere activiteiten.
2. Bouw bewegingsvrijheid in
Geef leerlingen ruimte en vertrouwen om zelf hun werkplek te kiezen, volgorde van taken te bepalen en wanneer ze aan iets werken. Uiteraard geldt altijd: sluit aan bij de kenmerken van je doelgroep. Je hoeft niet volledige vrijheid te bieden en ook niet meteen aan het begin van het spelconcept. Je kunt ze dit soort privileges zelfs laten vrijspelen (in bijvoorbeeld een skill-tree, zie vijfde trick).
3. Zet badges in als symbool van groei/ontwikkeling
Badges lijken in eerste instantie een vorm van extrinsieke beloning, maar als je ze wat informeler gebruikt, dan kan het boost zijn voor de intrinsieke motivatie van leerlingen. Als je dat wilt bereiken, koppel dan in elk geval badges niet aan een cijfer(beoordeling). Geen high-stake badges dus. Het halen van een badge moet meer een informatieve mededeling, waar geen negatieve spanning op zit. Een badge die een leerling ontvangt geeft een innerlijk ‘yes!’ gevoel van competentie.
4. Functionele beloning
Punten, badges, levels die gehaald kunnen worden door de speler moeten ingezet kunnen worden in het vervolg van het spelconcept om het spel te kunnen winnen. Wil je intrinsieke motivatie versterken, laat spelers dan privileges vrijspelen die ze in mogen zetten om hun opdracht (het winnen van een pitch, het inleveren van een werkstuk, het runnen van een eigen bedrijfje etc.) nog beter te kunnen doen. Denk eens aan ‘gratis advies’, ‘een extra hulplijn’ of tools die gebruikt mogen worden. Zodoende ervaren leerlingen dat ze voordeel ontvangen naar mate van inzet en dat ze hier behoorlijk van kunnen profiteren.
5. Maak gebruik van een skill tree
Bouwend op de vorige en allereerste tip: laat spelers zelf hun beloning kiezen. Dit verstevigt de locus of control van leerlingen. Hoe meer zij ervaren dat ze het spelverloop in de hand hebben en het erg goed aan het spelen zijn, hoe groter de kans dat ze tot het eind toe gemotiveerd blijven om het spel uit te spelen. Met een skill tree maak je voor spelers (visueel) zeer inzichtelijk uit welke beloningen zij steeds kunnen kiezen.
Zoals je merkt, bouwen deze tricks op elkaar verder. Dat is typisch gamification: een samenhangend geheel van kleine en grote game mechanismen die een spelconcept motiverend voor leerlingen laat zijn!